c S

Na Hrvaškem se pred volitvami prednost HDZ pred SDP zmanjšuje

04.09.2015 13:21 Zagreb, 04. septembra (STA) - Pred volitvami na Hrvaškem se nadaljuje blag trend krčenja prednosti opozicijske HDZ in partnerjev pred levosredinsko koalicijo na čelu s SDP, kaže anketa, ki jo je danes objavila hrvaška radio-televizija. HDZ je tudi septembra z 31,1 odstotka glasov najbolj priljubljena, a je SDP z 29 odstotki znižala avgustovsko prednost HDZ za 2,5 odstotka.

To so zadnje ugotovitve redne mesečne raziskave Crodemoskop, ki jo je v prvih štirih dneh tega tedna med 1300 polnoletnimi državljani opravila agencija Promocija plus.

Anketa je pokazala, da ima desna koalicija HDZ 32,8 odstotka glasov, medtem ko levosredinska vladna koalicija uživa podporo 31,1 odstotka volivcev. Pred petimi meseci je bila prednost desne koalicije več kot šest odstotkov.

Vse ostale stranke so pod petodstotnim volilnim pragom, najbližje saborskim stolčkom sta stranki Trajnostni razvoj Hrvaške (ORaH) in Živi zid, ki uživata okoli 4,6- oziroma 4,4-odstotno podporo. Neodločenih je 13,1 odstotka vprašanih.

Parlamentarne volitve na Hrvaškem je pričakovati novembra, potem ko je sabor potrdil, da se bo razpustil med redno jesensko sejo, ki se začenja sredi septembra.

Najbolj priljubljena med politiki je glede na anketo hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki jo kot najbolj pozitivno ocenjuje nekaj manj kot 30 odstotkov vprašanih. Skoraj tretjina anketiranih pa je na vrh seznama najbolj negativnih politikov postavila predsednika HDZ Tomislava Karamarka.

Med najpomembnejšimi dogodki v preteklem mesecu so bili glede na raziskavo begunski val, proslava 20. obletnice operacije Nevihta, umor Tomislava Salopeka, zvišanje hrvaškega BDP in vladna odločitev o konverziji posojil iz švicarskih frankov v evre.