c S

Kosovska predsednica bi sprejela 3000 beguncev

04.09.2015 13:20 Priština, 04. septembra (STA) - Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je kosovsko vlado pozvala, naj dovoli sprejem okoli 3000 beguncev iz Sirije. Po mnenju Jahjage bi jih lahko namestili v oporišča, ki so jih včasih uporabljale sile Kfor. Gre za zanimiv predlog v obubožanem Kosovu, katerega lastni državljani še vedno skušajo dobiti azil drugod po Evropi, predvsem v Nemčiji.

Jahjaga je o predlogu za sprejem beguncev govorila z ministrom za delo in socialne zadeve Arbanom Abrashijem. Zaprosila ga je, naj preuči pogoje za sprejem sirskih beguncev v državi, danes poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Predsednica se je na vlado obrnila, potem ko so tudi številni Kosovci ob šokantnih fotografijah utopljenega triletnega sirskega dečka na turški obali izrazili solidarnost s Sirci.

Sicer naj bi v zadnjih mesecih več sto Kosovcev odpotovalo v Sirijo, kjer naj bi se pridružili skrajni sunitski organizaciji Islamska država. Kosovska policija je konec leta 2014 izvedla veliko operacijo, katere cilj je bil razbiti skupine, ki so v državi rekrutirale ljudi za boj na strani IS.

Na drugi strani pa je predlog kosovske predsednice zanimiv, ker številni Kosovci skušajo zapustiti državo in dobiti azil po Evropi, predvsem v Nemčiji, ker je to edina možnost, da dobijo dovoljenje za bivanje.

Od začetka leta je v Nemčiji za azil zaprosilo 30.000 Kosovcev, čeprav zanj nimajo praktično nobenih možnosti. Leta 2014 jih je azil dobilo zgolj 1,1 odstotka.

Kosovci sicer niso edini prebivalci držav z Zahodnega Balkana, ki si skušajo lepšo prihodnost s prošnjo za azil ustvariti v Nemčiji. Izmed 196.000 prvih prošenj za azil, ki so jih v Nemčiji migranti vložili do konca julija, jih je bilo 42 odstotkov z Zahodnega Balkana, je pred dnevi poročal nemški Spiegel.