c S

Sodni svet imenoval člane komisije za etiko in integriteto

04.09.2015 15:44 Ljubljana, 04. septembra (STA) - Sodni svet je v četrtek na seji imenoval komisijo za etiko in integriteto, ki sprejema načelna mnenja o kršitvah kodeksa sodniške etike. Tega je Sodni svet sprejel junija. V komisiji bodo Nina Betetto, Jernej Kovše, Jana Petrič, Janja Roblek in Boštjan M. Zupančič.

Betettova je podpredsednica vrhovnega sodišča, Kovše vodi Okrajno sodišče v Novi Gorici, Petričeva je članica Sodnega sveta, Roblekova vodi Okrožno sodišče v Kranju, krati pa je predsednica Slovenskega sodniškega društva, Zupančič pa je sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Imenovanje komisije je poleg sprejema kodeksa sodniške etike ena od novih nalog Sodnega sveta, ki mu jo je dodelila novela zakona o sodniški službi, sprejeta spomladi letos.

Komisija sprejema načelna mnenja glede ravnanj, ki pomenijo kršitev sodniškega kodeksa, izdaja priporočila in smernice za spoštovanje pravil sodniške etike in integritete ter v sodelovanju s Centrom za izobraževanje v pravosodju skrbi za izobraževanje in usposabljanje sodnikov na področju sodniške etike in integritete.

Po poslovniku Sodnega sveta ima komisija pet članov, od katerih štiri predlagajo sodišča. Poziv sodiščem, naj podajo predloge, je Sodni svet objavil v začetku julija. Mandat članov sicer traja šest let.

Kodeks sodniške etike je Sodni svet sprejel 11. junija. Dokument ima deset členov, ki med drugim določajo, da mora sodnik svojo funkcijo opravljati neodvisno in nepristransko.

Sodniško sojenje po kodeksu ne sme biti podvrženo osebnim nagnjenjem, predsodkom ali vnaprejšnjim prepričanjem sodnika, političnim, ekonomskim ali drugim interesom, sodnikovemu zasebnemu vedenju o spornih dejstvih, javnim zahtevam ali kritikam in drugim okoliščinam, ki bi lahko vplivale na sodnikovo odločitev v konkretni zadevi ali ki bi lahko vzbujale videz takšnega neustreznega vpliva.