c S

Francija in Nemčija za obvezne kvote beguncev

03.09.2015 16:24 Bern/Pariz, 03. septembra (STA) - Nemčija in Francija se strinjata, da mora Evropska unija uvesti obvezne kvote za prerazporeditev beguncev po članicah, je danes v švicarski prestolnici Bern povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Podobno so sporočili tudi iz Elizejske palače.

"Zjutraj sem govorila s francoskim predsednikom. Skupno nemško-francosko stališče, ki ga bomo posredovali evropskim institucijam, je, da potrebujemo obvezne kvote v Evropski uniji, da si porazdelimo breme. To je načelo solidarnosti," je dejala Merklova. Dodala je še, da bi se pri tem "seveda" upoštevala tudi gospodarska moč in velikost države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na sporočilo iz Elizejske palače sta Merklova in francoski predsednik Francois Hollande zagnala tudi skupno pobudo za oblikovanje evropske migracijske politike. EU bi se morala odpreti beguncem in spoštovati svoje vrednote. "Evropa mora ščititi vsakega, ki mu predstavlja zadnje upanje," so sporočili iz Elizejske palače.

Ob uvedbi kvot predlagata tudi izboljšanje standardov pri določanju pravice do azila. Vse nezakonite priseljence oz. "ekonomske migrante" bi bilo treba vrniti v njihove države, sta predlagala.

Podrobnosti njunega predloga sicer niso znane. Naj pa bi jih še danes poslala v Bruselj, še navaja dpa.

Merklova se je sicer danes v Bernu odzvala tudi na očitke madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je danes ob obisku v Bruslju izjavil, da sprejem vala beguncev ni evropski, temveč nemški problem, saj da vsi migranti želijo v Nemčijo.

Kot mu je odgovorila, je to "problem, ki zadeva nas vse v Evropi". "Nemčija pa dela to, kar je moralno in pravno določeno. Nič več in nič manj," je dejala po srečanju s švicarsko predsednico Simonetto Sommarugo.

Hkrati pa je Madžarsko še opozorila na spoštovanje ženevske konvencije, ki ureja zaščito beguncev iz oboroženih spopadov. "Ženevska konvencija o beguncih ne velja samo v Nemčiji, ampak v vsaki članici Evropske unije. V principu pa gre za to, da dobi zaščito vsak, ki jo potrebuje. In to bi moralo veljati za vse evropske države," se je zavzela nemška kanclerka.