c S

Majcnova v odzivu na računsko sodišče: Izvedba popravljalnih ukrepov v dveh letih

03.09.2015 16:21 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je v odzivu na danes objavljene ugotovitve računskega sodišča glede ravnanja z odpadki napovedala, da je ministrstvo že lani ob njenem prevzemu funkcije pristopilo k reševanju odprtih vprašanj. Ker pa je obseg potrebnega ukrepanja velik, zaključek izvedbe popravljalnih ukrepov napoveduje v letu 2017.

Ministrica je v izjavi novinarjem v Ljubljani spomnila, da je vlada letos že sprejela več uredb s področja ravnanja z odpadki. Med drugim gre za novo uredbo o odpadkih, v katero je vključila določbe več evropskih direktiv, spremembe uredbe o odlagališčih odpadkov in spremembe uredbe o predelavi biološko razgradljivih odpadkov in uporabi komposta ali digestata. Še letos bo po njenih besedah pripravljen tudi operativni program ravnanja z odpadki.

Temi se je tako začela posvečati že takoj ob prevzemu položaja, je pa obseg dela po njenih besedah velik. Spomnila je tudi, da se zaključujejo še zadnje naložbe v regijske centre za ravnanje z odpadki, ki bodo po njenem prepričanju prav tako pomagali, da bo slika na področju ravnanja z odpadki boljša kot jo slika poročilo računskega sodišča.

Majcnova je zagotovila, da se je takoj lotila tudi ravnanja z odpadno embalažo, saj je ob koncu minulega leta na mnogih odlagališčih prihajalo do težav pri odvozu embalaže. Začetek reševanja tega vprašanje je bil po njenih besedah tudi ena od tistih izkušenj, ki je pokazala, da bodo kakršnekoli spremembe na okoljskem področju terjale veliko energije.

Vlada je spremembe uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo sprejela konec julija, to pa po ministričinih besedah tudi zato, ker je bil dokument tri mesece na potrjevanju pri Evropski komisiji. V vsakem primeru je prepričana, da odpadne embalaže ob koncu leta na odlagališčih ne bo več toliko kot ob koncu 2014.

Ministrica, ki se je s predhodnimi ugotovitvami računskega sodišča seznanila že marca, je na vprašanje o odgovornosti prejšnjih ministrov za ugotovljene razmere na področju ravnanja z odpadki odgovorila, da ministrske funkcije ni prevzela zato, da bi komentirala delo predhodnikov, ampak se posvečam reševanju nalog, ki jih je treba izpeljati.

Računsko sodišče je v danes objavljenem revizijskem poročilu za obdobje od 2009 do 2012 ugotovilo, da področje ravnanja s komunalnimi odpadki, zaradi katerega je moral mesto ministra za okolje leta 2010 med drugim zapustiti Karl Erjavec, še vedno neurejeno. Računsko sodišče v novem revizijskem poročilu med drugim ugotavlja neskladje podatkov, odsotnost nadzora in premalo vplačanih sredstev.

Odstopa okoljske ministrice tokrat ne pričakujejo, so pa ministrstvu naložili 23 popravljalnih ukrepih, pri čemer gre večinoma za pripravo načrtov aktivnosti, in 33 priporočil.

Predsednik DeSUS in sedanji zunanji minister Erjavec je po seji vlade izrazil upanje, da se ta položaj zdaj ne bo izkoristil in zlorabil za politične obračune, kot je bilo to po njegovih besedah zlorabljeno tedaj, ko je zaradi podobnih očitkov računskega sodišča sam odstopil. Računsko sodišče je namreč kmalu zatem pobudo za odstop oz. razrešitev dalo tudi takratnemu finančnemu ministru Francu Križaniču, vendar do tega ni prišlo, je spomnil.

Po njegovih besedah gre pač za težko strokovno vprašanje, ki ima določene finančne posledice. "Očitno je problematika ločevanja odpadkov izjemno zahtevna, vprašanje je, ali jo je sploh mogoče rešiti na takšen način," je ocenil Erjavec. Sam upa, da bo ministrica zadevo uredila do te mere, da bo tudi računsko sodišče zadovoljno. Morda bo celo treba spremeniti zakonodajo, ugotavlja Erjavec.

Po njegovem mnenju si ministrica za ureditev te problematike prizadeva po najboljših močeh in uspešno rešuje težave. A je treba vedeti, da je na področju okolja nemogoče vse težave rešiti, saj gre za zelo specifično in kompleksno področje, je pristavil.

Predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan, ki je bil pod prejšnjo vlado zadolžen tudi za okolje, poročila ni želel podrobneje komentirati, saj je z ministrovanjem začel v 2013. Je pa dejal, da je treba navodila in priporočila računskega sodišča vedno vzeti zelo resno, v odzivnem poročilu pa obljubiti stvari, ki jih je moč realno izpeljati. Prav tako realen je po njegovem mnenju treba biti pri časovnici.

Na vprašanje, zakaj nakopičenih pomanjkljivosti ni razrešil v svojem mandatu, je odgovoril, da je kot minister prioritetno reševal kohezijske projekte na področju okolja, kjer so bili v ospredju prav regijski centri za ravnanje z odpadki, poleg tega pa še odprte postopke Evropske komisije proti Sloveniji in druge odprte operativne naloge.