c S

Zagreb Pusićevo uradno predlagal za generalno sekretarko ZN

03.09.2015 15:08 Zagreb, 03. septembra (STA) - Hrvaška vlada je danes uradno podprla kandidaturo svoje podpredsednice in zunanje ministrice Vesne Pusić za generalno sekretarko Združenih narodov. Pusićeva pričakuje, da bo njeno kandidaturo formalno podprla tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Hrvaška predsednica sicer ni navdušena nad vladnim predlogom.

Vlada je podprla kandidaturo Pusićeve za novo generalno sekretarko ZN na zaprtem delu današnje seje. Po njej je hrvaška zunanja ministrica novinarjem pojasnila, da bodo ZN prihodnji teden objavili resolucijo, s katero bodo nekoliko spremenili pravila postopka izbire novega generalnega sekretarja ali sekretarke.

Do novembra naj bi imeli seznam vseh kandidatov, do decembra pa naj bi se vsi potencialni kandidati tudi osebno predstavili pred generalno skupščino ZN. Odločitev o tem, kdo bo stopil na čelo ZN, bodo verjetno objavili čez leto dni, je še napovedala.

Poudarila je, da je postopek izbiro za generalnega sekretarja ZN zelo zapleten in da je večja verjetnost, da je ne bodo izbrali, kot da bi nasledila dosedanjega generalnega sekretarja Ban Ki Moona.

"Vsekakor bo moja predstavitev dobra priložnost, da bi se Hrvaška predstavi v dobri luči," je še dejala. Dodala je, da obstaja neformalen dogovor v Varnostnem svetu ZN, da bodo prvič v zgodovini generalnega sekretarja iskali iz držav vzhodne Evrope.

Na novinarsko vprašanje, ali pričakuje podporo Grabar-Kitarovićeve, je Pusićeva odgovorila pritrdilno. Pojasnila je, da sta se s predsednico države dvakrat pogovarjali o tej temi, Grabar-Kitarovićeva pa je podprla idejo, da bi Hrvaška imela kandidata za generalnega sekretarja ZN.

Po današnji odločitvi vlade je hrvaška predsednica dejala, da bi bilo treba odločitev o kandidaturi novi vladi, "saj so pred vrati volitve".

"Ne bom nasprotovala nacionalnemu kandidatu, a menim, da mora imeti široko podporo. Ne gre za mednarodno tekmovanje ali javni poziv, na katerega se bo prijavil kateri koli kandidat. Zato menim, da današnja odločitev ni dobra in bojim se, da bo pripeljala do razdora v državi," je med današnjim obiskom v Virovitici.

HDZ je letos podprla kandidaturo hrvaškega veleposlanika v Indiji Amirja Muharemija, ki so ga predlagala združenja veteranov.

Generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu mandat poteče konec prihodnjega leta. Za ta položaj se poteguje tudi bivši slovenski predsednik Danilo Türk. Novi generalni sekretar ZN bo mandat nastopil 1. januarja 2017.