c S

Vlada določila besedilo strategije odprtega dostopa do znanstvenih objav

03.09.2015 15:05 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Vlada je na današnji seji določila besedilo Nacionalne strategije odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020. Hkrati se je seznanila s poročilom izvedbenega načrta nacionalnega programa za mladino 2013-2022 za prvo polovico leta, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Temeljni namen nacionalne strategije odprtega dostopa do znanstvenih objav je vzpostavitev odprtega dostopa do znanstvenih informacij (v obliki recenziranih publikacij in raziskovalnih podatkov) ter znanstvenih revij in monografij, sofinanciranih z javnim denarjem. Strategija dopolnjuje Raziskovalno in inovacijsko strategijo Slovenije 2011-2020 ter se navezuje na Načrt razvoja raziskovalnih infrastruktur 2011-2020.

EU je namreč julija 2012 sprejela dokumente glede odprtega dostopa v evropskem raziskovalnem prostoru. Z januarjem 2014 so z okvirnim programom financiranja Obzorje 2020 stopila v veljavo tudi določila glede odprtega dostopa. Enaka določila naj bi sprejele tudi države članice EU.

Vizija Slovenije je odprti dostop do znanstvenih informacij iz javno financiranih raziskav (v obliki znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov) ter njihovo izvzetje iz sistema plačevanja za dostop in ponovno uporabo. Potrebno je omogočiti spletni dostop do vseh razpoložljivih znanstvenih informacij brez stroškov za uporabnike ter zagotoviti njihovo dolgoročno hrambo, so zapisali na uradu.

Vlada se je danes seznanila še s poročilom izvedbenega načrta nacionalnega programa za mladino 2013-2022 za prvo polovico tekočega leta in ga bo posredovala državnemu zboru. Priprava poročila izhaja iz sklepa odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino novembra lani in se nanaša na poziv vladi, da o realizaciji Resolucije o nacionalnem programu za mladino poroča pristojnemu odboru DZ enkrat na pol leta (konec januarja in julija).