c S

Orban meni, da so begunci problem Nemčije

03.09.2015 12:51 Bruselj, 03. septembra (STA) - Madžarski premier Viktor Orban, ki je zaradi ograje na madžarski meji s Srbijo tarča kritik z vseh strani, je danes ob obisku v Bruslju izjavil, da sprejem vala beguncev ni evropski, temveč nemški problem. Kot je pojasnil, vsi migranti želijo v Nemčijo.

"To ni evropski problem. Ta problem je nemški problem," je Orban izjavil po srečanju s predsednikom Evropskega parlamenta, Nemcem Martinom Schulzem. V Bruslju se je madžarski premier spričo begunske problematike danes srečal še s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, popoldne pa bo imel še izjavo s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem.

Kot je poudaril Orban, migranti ne želijo ostati na Madžarskem, na Slovaškem, v Estoniji ali na Poljskem. "Vsi hočejo v Nemčijo," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Glede kaosa z begunci na madžarskih tleh, kamor je samo avgusta prispelo 50.000 migrantov, zadnje dni pa so tisočim med njimi na glavni železniški postaji v Budimpešti onemogočali pot naprej v Evropo, je Orban dejal, da sta tako nemška kanclerka Angela Merkel kot avstrijski kancler Werner Faymann dejala, da noben migrant ne sme zapustiti Madžarske, ne da bi ga tam registrirali, navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

"Naša naloga je, da jih registriramo in jih registriramo," je izjavil Orban. "Sem sem prišel, da bi predsedniku Schulzu povedal, da Madžarska dela vse, kar je mogoče, da bi zagotovila regulacijo, kar kot članica na zunanji meji območja schengena mora storiti," je še povedal Orban. Kot je dodal, je Schulza tudi prosil, da evropskim poslancem pove, naj nehajo kritizirati Madžarsko, medtem ko ta dela to, kar mora.

Schulz je na drugi strani Orbanu očital, da ob migrantski problematiki izpostavlja napačna vprašanja. Dejal je tudi, da je morda že res, da vsi ljudje nočejo ostati na Madžarskem, a zaradi tega mora biti cilj pravična razporeditev beguncev.

Kot je ponazoril, 400.000 ali 500.000 beguncev v Evropi ni problem, če jih razporedijo med 507 milijonov ljudi, ki živijo v 28 članicah EU. Prosilcem azila pa je Schulz sporočil, da se morajo sprijazniti s tem, da si ne morejo izbrati države, ki jih bo sprejela.

Orban je medtem še razkril, da na Madžarskem trenutno pripravljajo nov paket uredb, vzpostavljajo fizično prepreko, vse skupaj pa da bo do 15. septembra ustvarilo nove razmere na Madžarskem in v Evropi. "Sedaj imamo teden dni, da se pripravimo," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Po navedbah Orbanove tiskovne službe v Budimpešti je Orban danes iz Bruslja obvestil srbskega premierja Aleksandra Vučića, da bo madžarski parlament kmalu sprejel novi zakon, ki bo do 15. septembra omogočil napotitev okrepljenih policijskih in vojaških sil na mejo s Srbijo. Ob tem je v pogovoru z Vučićem izrazil pričakovanje, da bodo migranti in tihotapci z ljudmi poiskali nove tranzitne poti in zaobšli Madžarsko, zato bi se morale na to pripraviti vse države v regiji.

Na novinarski konferenci s Schulzem je Orban tudi sporočil beguncem, naj ne prihajajo na Madžarsko. "Prosim, ne prihajajte. Tvegano je priti. Ne moremo zagotoviti, da vas bomo sprejeli," je dejal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Povedal je še, da je Madžare, Evropejce strah, "ker vidijo, da evropski voditelji, med njimi premierji, niso sposobni nadzirati razmer". Da je ljudi po vsej Evropi strah, je Orban izjavil tudi v skupni izjavi za medije s Tuskom.

Pri tem je izpostavil, da mora osemindvajseterica, da bi Evropejce pomirila, uresničevati nadzor na mejah in pravila za azil. Po njegovih besedah ni bil še nihče doslej sposoben dati dobrega nasveta ali alternative, pri čemer se je obrnil na Tuska in ga vprašal, če ima on kaj povedati o tem.

Tusk glede na poročanje francoske tiskovne agencije AFP na to ni odgovoril, je pa članice EU pozval, naj sprejmejo vsaj 100.000 beguncev in tako olajšajo pritisk na mejah.

"Sprejem beguncev je pomembne gesta resnične solidarnosti. Pravična razporeditev najmanj 100.000 beguncev med članice je nekaj, kar trenutno dejansko potrebujemo," je izjavil. Voditelji EU so sicer že na junijskem vrhu zavrnili obvezne kvote, ki so zadevale razdelitev mnogo manj od 100.000 beguncev, in pristali zgolj na prostovoljnost. Med tistimi, ki zavračajo kvote, je tudi Orban.

Tusk je še dejal, da niso vsi navdušeni nad ravnanji Madžarske, da pa je jasno, da je Madžarska sprejela ukrepe za zaščito meja EU. Je pa hkrati posvaril, da bi bilo neodpustljivo, če bi se Evropa razdelila med zagovornike zadrževanja (migrantov), kar simbolizira madžarska ograja, in zagovornike popolne odprtosti. To opozorilo je Tusk podal že davi na srečanju z veleposlaniki EU.