c S

V napadu v Jemnu ubita dva sodelavca Rdečega križa

02.09.2015 13:48 Sana, 02. septembra (STA) - Severno od jemenske prestolnice Sana je oboroženi napadalec ubil dva Jemenca, sodelavca Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC), so danes sporočili iz te humanitarne organizacije. Žrtvi sta bili del konvoja Rdečega križa, ki je bil na poti med Sado na severu Jemna in Sano.

"Žal sta bila na poti med Sado in Sano brutalno ubita dva naša sodelavca," je povedala tiskovna predstavnica jemenske veje ICRC Rima Kamal. Sada je sicer utrdba šiitskih upornikov, ki se borijo proti silam, zvestim izgnanemu jemenskemu predsedniku Abedrabu Mansurju Hadiju.

Žrtvi sta potovali z dvema sodelavcema v dveh vozilih, ki sta bili označeni z znakom Rdečega križa, ko ju je v provinci Amran ustavil oborožen napadalec, ki je začel streljati, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala Kamalova.

En sodelavec Rdečega križa je umrl takoj, drugi pa je utrpel resne poškodbe in je kasneje umrl v bolnišnici. Ostala dva sopotnika sta bila nepoškodovana.

Jemen že mesece pretresajo spopadi med šiitskimi Hutiji in enotami, zvestimi Hadiju, ki se je zatekel v izgnanstvo. Te podpira tudi koalicija pod vodstvom Savdske Arabije. V konfliktu, ki se je zaostril marca z napadi arabske koalicije, je bilo po podatkih Združenih narodov ubitih okrog 4000 ljudi, od tega okoli polovica civilistov. Skoraj 100.000 ljudi je od začetka konflikta zbežalo iz Jemna.