c S

Cinven ne želi nadaljevati pogajanj za Telekom, postopek prodaje končan

04.08.2015 15:13 Ljubljana, 04. avgusta (STA) - Britanski investicijski sklad Cinven kot edini ponudnik za nakup 72,75-odsotnega deleža Telekoma Slovenije ne želi nadaljevati pogajanj za zaključek prodajnega postopka, so danes sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) in dodali, da je s tem postopek prodaje Telekoma uradno zaključen.

SDH, ki je prodajni postopek vodil v imenu konzorcija prodajalcev na čelu z državo kot največjim lastnikom Telekoma Slovenije, je sporočilo Cinvena prejel v ponedeljek. Cinven jim je v dopisu sporočil, da ob upoštevanju več pomembnih dogodkov, ki so se zgodili od junijske ponudbe za nakup Telekoma Slovenije, transakcija zanj ni več ekonomsko vzdržna.

Zaradi zaostrenih razmer na finančnih trgih so se povečali stroški financiranja, kar negativno vpliva na celoten postopek. Prav tako kot enega izmed glavnih razlogov v Cinvenu po navedbah SDH navajajo zelo negotovo poslovno okolje, v katerem posluje Telekom Slovenije, ter izpostavljajo kompleksnost političnega okolja v Sloveniji, kakor tudi močno odmevnost, ki jo je ta prodajni postopek imel v javnosti.

Poleg tega so po navedbah SDH v Cinvenu pojasnili, da na podlagi dosedanjih ukrepov slovenskega regulatorja trga telekomunikacij ocenjujejo, da regulatorno okolje na področju investicij za Telekom Slovenije ne bo vzpodbudno.

Na njihovo odločitev so vplivale tudi neugodne spremembe predpisov EU o mednarodnem gostovanju ter spremembe v poslovanju družbe, ki ne bodo pozitivno vplivale na rezultate, in ki jih Cinven v svoji ponudbi ni upošteval.

Po mnenju britanskega sklada so to osnovni razlogi, zaradi katerih Cinven ne bi mogel uresničiti načrtov, ki jih je v določenem časovnem obdobju imel kot potencialni investitor v Telekom Slovenije.

SDH bo v naslednjem obdobju proučil možnosti glede nadaljnjih korakov upravljanja naložbe v Telekom Slovenje. V skladu s strategijo upravljanja kapitalskih naložb, ki jo je sprejel DZ, je naložba v družbi Telekom Slovenije opredeljena kot portfeljska naložba, "zato bo SDH kot aktiven in zahteven upravljavec državnega premoženja skrbel za izvajanje najboljše prakse korporativnega upravljanja v družbi Telekom Slovenije".