c S

Po ustanovitvi sodišča prve obtožnice za vojne zločine na Kosovu januarja 2016

04.08.2015 13:43 Priština, 04. avgusta (STA) - Potem ko je kosovska skupščina v ponedeljek sprejela ustavne spremembe, ki odpirajo pot za vzpostavitev posebnega sodišča za vojne zločine Osvobodilne vojske Kosova med in po konfliktu na Kosovu v letih 1998-2000, je posebni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar napovedal, da bodo prve obtožnice spisane januarja naslednje leto.

Po poročanju kosovskih medijev, ki se sklicujejo na vire pri britanskem zunanjem ministrstvu, naj bi bil sedež posebnega sodišča v nizozemskem Haagu. Britanski minister za evropske zadeve David Lidington pa je sporočil, da bo sredstva za delovanje sodišče zagotovila Evropska unija.

Ustavne spremembe za ustanovitev sodišča je kosovska skupščina pod pritiskom mednarodne skupnosti z ZDA in EU na čelu, sprejela v ponedeljek. Proti spremembam je bila opozicija in nekaj poslancev Demokratske stranke Kosova (DPK) zunanjega ministra Hashima Thacija. Opozicija je prepričana, da bo sodišče nepravično, selektivno in bo ogrozilo suverenost Kosova. Kot opozarja, bo sodišče preganjalo le pripadnike nekdanje OVK, ne pa tudi srbskih zločinov na Kosovu.

Srbska tiskovna agencija Tanjug, ki se sklicuje na kosovske medije, je poročala, da je EU pri ustanavljanju sodišča vztrajala, da bodo morebitni obsojenci svoje kazni prestajali izven Kosova. Prav tako je EU vztrajala, da arhiv posebnega sodišča ne more biti za večno zaprt.