c S

ICANN s predlogom za spremenjen model upravljanja interneta

04.08.2015 11:31 Los Angeles, 04. avgusta (STA) - Mednarodna organizacija za dodeljevanje domen (ICANN) s sedežem v ZDA je predstavila dolgo pričakovani predlog za spremenjen model upravljanja interneta. Ta naj bi prinesel zmanjšanje ameriškega vpliva na tem področju. Predlog sprememb so objavili v ponedeljek na spletni strani icann.org, v javni obravnavi bo do 8. septembra.

ICANN naj bi postal neodvisna entiteta brez nadzora ameriške vlade nad sistemom spletnih domen in internetnih naslovov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil predsednik ICANN Fadi Chehade. Ta prehod naj bi se zgodil predvidoma sredi leta 2016.

V skladu s predlogom na 199 straneh naj bi ICANN ustanovil ločeno pravno entiteto, ki bi skrbela za ključne tehnične funkcije sistema spletnih domen in internetnih naslovov. V nadzor nad delovanjem te podružnice ICANN naj bi bili vključeni različni deležniki.

Sedež ICANN naj bi sicer ostal v Kaliforniji, vsakršno večjo strukturno ali operativno spremembo sistema spletnih domen in internetnih naslovov, ki sta ključna za delovanje interneta, pa bo moral odobriti odbor direktorjev te organizacije.

Chehade pravi, da se svetovne vlade bolj nagibajo k sistemu upravljanja, v katerem sodelujejo različne interesne skupine, namesto sistema upravljanja s strani vlad.

ICANN je bil ustanovljen s pogodbo ameriške vlade leta 1998, mednarodna skupnost pa že več let poziva k nujnosti spremembe upravljanja sistema spletnih domen in internetnih naslovov, tako da ta ne bi bil pod prevladujočim ameriškim vplivom. Ameriška vlada je nato lani podala načrt za umik in privatizacijo funkcij ICANN.