c S

Na vojaški paradi v Zagrebu 42 tujih delegacij

04.08.2015 11:25 Zagreb, 04. avgusta (STA) - Hrvaško obrambno ministrstvo je potrdilo, da bodo na današnji vojaški paradi ob 20. obletnici operacije Nevihta 42 delegacij iz drugih držav in mednarodnih organizacij na ravni pomembnih gostov, veleposlanikov in vojaških predstavnikov. Posebej so izpostavili, da bosta prišla tudi dva generala iz ZDA. Uradnih slovenskih predstavnikov ne bo.

S sedeža hrvaškega obrambnega ministrstva so poslali povabila za prihod na današnjo vojaško parado na naslove v 15 državah, s katerimi ima Hrvaška intenzivno vojaško sodelovanje. Kot so pojasnili, so povabili manj kot polovico članic zveze Nato ter nekaj držav iz regije, ki niso članice severnoatlantskega zavezništva.

Udeležbo sta potrdila generala ameriške vojske, direktor strateškega načrtovanja Randy Lee ter poveljnik Nacionalne garde Minnesote Richard Nash, napoveduje danes Novi list. Hrvaško obrambno ministrstvo je potrdilo, da je odziv na povabilo zelo dober ter da bodo gostili tudi visoke vojaške predstavnike in uradnike z obrambnih ministrstev Poljske Litve, Albanije, BiH in Makedonije.

"Za nekatere države smo vnaprej vedeli, da se zaradi zgodovinskih razlogov ne bodo udeležili parade s pripadniki svojih vojska. Nekatere običajno prihajajo na parade zgolj na ravni visokih predstavnikov ali odposlancev," so še sporočili s hrvaškega obrambnega ministrstva.

Slovenija je sredi julija odpovedala že dogovorjeno udeležbo svojih vojakov na današnji paradi v Zagrebu. Na svečani tribuni ne bo niti slovenskega veleposlanika na Hrvaškem Vojka Volka niti slovenskega vojaškega atašeja.

Na Hrvaškem prevladuje mnenje, da je na odločitve nekaterih držav, da se ne udeležilo parade vplivala tudi Srbija, ki na operacijo Nevihta gleda kot na eno izmed največjih tragedij srbskega naroda v pretekli vojni. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je med drugim dejal, da bodo vse države, ki se bodo udeležile hrvaške parade, pokazale protisrbsko stališče.

Današnja vojaška parada v Zagrebu je del dvodnevnega hrvaškega praznovanja dneva zmage in domovinske hvaležnost ter dneva veteranov, kar na Hrvaškem obeležujejo 5. avgusta v spomin na operacijo Nevihta iz avgusta 1995, s katero so osvobodili večji del zasedenega ozemlja in dokončno zlomili srbske upornike. Letošnja osrednja proslava bo v sredo v Kninu, ki je bil žarišče srbskega upora.

V Srbiji imajo sicer 5. avgust za dan spomina na trpljenje in pregon Srbov s Hrvaške. V Beogradu trdijo, da je šlo za "največje etnično čiščenje po drugi svetovni vojni" ter da je Hrvaško moralo zapustili približno 200.000 Srbov. Na Hrvaškem ne zanikajo posameznih vojnih zločinov proti srbskemu prebivalstvu med in po operaciji Nevihta ter ocenjujejo, da je državo po razpadu samooklicane Republike srbske krajine zapustilo približno 90.000 Srbov, nekaj manj kot četrtina pa se je tudi vrnila.