c S

Arbitražno sodišče je želelo Hrvaški odvzeti del ozemeljskih voda

31.07.2015 15:24 Zagreb, 31. julija (STA) - Budislav Vukas, ki je odstopil kot hrvaški član arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je za hrvaško radiotelevizijo HRT v četrtek zvečer dejal, da je sodišče želelo Hrvaški odvzeti del ozemeljskih voda. Podrobnosti ni želel izdati, ker da tega ne sme, je pa poudaril, da je temu najostreje nasprotoval.

Vukas je dejal, da sodišče še ni sprejelo nobene dokončne odločitve, ter da je bilo predvideno, da bodo arbitražni sodniki do konca poletja podali mnenja o novem načrtu predsednika arbitražnega sodišča Gilberta Guillauma.

Menil je, da med poletno razpravo lahko vpliva na določene zadeve, ki mu niso bile všeč, a se je potem odločil odstopiti, posebej po sredini odločitvi hrvaškega sabora, da bodo prekinili arbitražni postopek. Kot je dejal, je svoj odstop na sodišču pojasnil tudi z ravnanjem slovenske strani, ki je nezakonito komunicirala med arbitražnim postopkom.

Vukas je danes za POP TV zatrdil, da je deloval popolnoma neodvisno in da med arbitražnim postopkom ni bil v stiku z nikomer na hrvaški strani. Zanikal je tudi očitke, da je med ustnimi obravnavami na sodišču v Haagu prenočeval pri tamkajšnjemu hrvaškemu veleposlaniku.

Kako se bodo zadeve nadaljevale, je vprašljivo, a je bilo predvideno, da bi decembra objavili odločitev, je še povedal. Po neuradnih informacijah STA naj bi arbitražno sodišče objavilo sodbo 17. decembra.

Hrvaški pravni strokovnjak je še povedal, da je bil presenečen, ko je slovenska stran imenovala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama namesto Jerneja Sekolca. Kot je dejal, ni "najbolj elegantna rešitev", da bosta v arbitražnem sodišču dva sodnika iz Francije.

Sodišče je javnost o odstopu Vukasa obvestilo nekaj ur po tem, ko je hrvaška vlada formalno potrdila prekinitev arbitražnega sporazuma s Slovenijo. "Moja država, ki me je imenovala in katere državljan sem, se umika in to na nek način narekuje tudi moj umik," je za HRT v četrtek pozno zvečer pojasnil Vukas. Kdo bo njegov naslednik v petčlanskem arbitražnem sodišču, ni želel ugibati.

"Glede na mednarodno pravo je postopek izstopa iz mednarodne pogodbe zelo zapleten, tako da bo postopek prekinitve arbitražnega sporazuma verjetno potekal precej časa in nisem prepričan, da bo arbitražno sodišče ugasnilo, posebej glede na stališča EU," meni Vukas.

Sodišče v Haagu je še sporočilo, da mora v skladu z arbitražnim sporazumom med državama sedaj Hrvaška v 15 dneh imenovati novega arbitra kot člana sodišča, ki odloča o meji. Če tega ne bo storila, bo novega člana imenoval predsednik arbitražnega sodišča.