c S

Hrvaški tisk: Amerika ob Hrvaški

31.07.2015 13:49 Zagreb, 31. julija (STA) - ZDA so sporočile, naj Hrvaška in Slovenija rešita spor o meji, pa tudi, da arbitražni sporazum ni edina rešitev, kot trdi Evropska komisija, danes piše Večernji list. Novi list pa navaja, da razumevanje za hrvaška stališča kažejo ne le ZDA, temveč tudi Velika Britanija.

"Hrvaška in Slovenija sta kot članici EU in zaveznici v Natu tisti, ki lahko uredita svoje dvostransko vprašanje in upamo, da bosta v tem uspešni. Pozdravljamo in podpiramo izjave hrvaškega vrha, ki je izrazil željo, da bi se spor o meji dokončno uredil in spodbujamo obe strani, da v luči nedavnih dogodkov določita najboljšo pot, kako naprej."

Tako se glasi komentar ameriškega veleposlaništva na Hrvaškem na vprašanje Večernjega lista o zapletih z arbitražo.

"Z diplomatskimi besedami so zelo jasno sporočili, da je vprašanje meje treba urediti, ga postaviti v kontekst razkritega škandala, ki je povezan z arbitražo, ter med vrsticami sporočili, da arbitraža ni edina rešitev, kot je denimo dan prej zatrdila Evropska komisija," piše zagrebški časnik, ki je ob prispevku na naslovnici objavil veliko fotografijo nasmejanega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Ameriško diplomatsko sintagmo "najboljša pot" si v časniku razlagajo kot Meddržavno sodišče, ker ocenjujejo, da državi zagotovo ne bosta našli rešitve na arbitražnem sodišču. Časnik dodaja, da je hrvaška vlada poleg Slovenije o odločitvi, da izstopa iz sporazuma, obvestila tudi generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, ki je depozitar sporazuma o arbitraži.

Večina članic EU ni zainteresirana za spor, medtem ko v hrvaški vladi ocenjujejo, da imata Washington in London razumevanje za hrvaške poteze, navaja Novi list. Pojasnjuje, da so trije predstavniki ameriškega veleposlaništva v Zagrebu v sredo iz saborske galerije pozorno spremljali parlamentarno razpravo o prekinitvi arbitražnega sporazuma.

Za hrvaško vlado je zgodba o arbitražnem sporazumu sklenjena in je ne želi več komentirati, še posebej pa ne želi polemizirati s svojimi slovenskimi kolegi, še poudarja reški časnik.

Jutarnji list je objavil pogovor s predsednikom DZ Milanom Brglezom, ki je spomnil, da se hrvaški premier Zoran Milanović dva dneva ni želel po telefonu oglasiti svojemu slovenskemu kolegu Miru Cerarju. Ta je potem poslal pismo predsedniku hrvaške vlade. "Brez primerne komunikacije se bodo napetosti zagotovo stopnjevale. Zato menim, da je logično čim prej ohladiti glave," je dejal Brglez.

Hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo Davor Vidas pa je v četrtkovem pogovoru za hrvaško radiotelevizijo HTV primerjal poteze nekdanje slovenske agentke Simone Drenik med arbitražnim postopkom s sovjetskim napadom na korejsko civilno letalo leta 1983. "Drenikova je simbolično povedano v imenu slovenske države izstrelila raketo na temelj mednarodnega pravosodja," je dejal.

Kasneje je dejal, da je primerjava nekoliko groba, a da je bistvo spora pri izvajanju arbitražnega postopka za določanje meje med Hrvaško in Slovenijo ravno poteza Drenikove, ki se je nezakonito pogovarjala z bivšim slovenskim sodnikom na arbitražnem sodišču Jernejem Sekolcem in na ta način zadela temelje mednarodnega prava.

Večernji list pa je danes objavil tudi članek, v katerem je kritičen do poročanja slovenskih medijev in izjav politikov o arbitražnem sporazumu. "Kot da bi tekmovali, kdo bo stopil dlje od meje primerne politične komunikacije in profesionalnega novinarstva. Kot da je država v vojni, ne izbirajo ne sredstev ne besed, da bi nas predstavili kot malo, zakompleksano, histerično in iracionalno balkansko državo," navaja Večernji list.

Ocenjuje, da je tudi naslovnica nove izdaje tednika Mladina, na kateri je fotografija dekleta v kopalkah s hrvaškimi nacionalnimi simboli, kljub očitni provokativni satiri neokusna do žensk.