c S

Kosovo v novem poskusu ustanovitve sodišča za vojne zločine

31.07.2015 11:52 Priština, 31. julija (STA) - Na Kosovem so se odločili za nov poskus ustanovitve posebnega sodišča za vojne zločine, ki naj bi jih storila nekdanja Osvobodilna vojska Kosova (OVK). Ustrezne ustavne spremembe, ki jih je parlament junija zavrnil, je danes soglasno potrdila vlada premierja Ise Mustafe, parlament naj bi o njih odločal prihodnji teden.

Glasovanje za ustanovitev posebnega sodišča je v interesu države in bo tlakovalo pot v evropsko integracijo, je poudaril kosovski zunanji minister Hashim Thaci.

V sporočilu vlade so poleg tega odločitev o ustavnih spremembah, ki omogočajo oblikovanje sodišča, označili kot pomemben korak v procesu izpolnjevanja mednarodnih obveznosti Kosova, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poskus potrditve ustavnih sprememb sicer junija v parlamentu ni uspel. Za spremembe je glasovalo 75 od 120 poslancev, medtem ko bi bilo za sprejetje potrebnih 81 glasov.

Nasprotovanje spremembam prihaja predvsem iz vrst opozicije, pa tudi izmed poslancev vladajoče Demokratske stranke Kosova zunanjega ministra Hashima Thacija. 13 od skupno 35 poslancev stranke je junija bodisi glasovalo proti spremembam bodisi se je glasovanja vzdržalo.

Thaciju je po poročanju medijev vendarle uspelo več upornih poslancev prepričati v podporo ustavnim spremembam. Štirje naj bi še vedno izražali nasprotovanje, kar pa naj ne bi ogrozilo potrebne večine, poročanje kosovskih medijev povzema APA.