c S

Google zavrnil zahtevo Francije za pravico do pozabe tudi na neevropskih različicah

31.07.2015 15:25 Pariz, 31. julija (STA) - Ameriški Google je v četrtek zavrnil zahtevo francoskega varuha osebnih podatkov, ki je od spletnega velikana zahteval, da t. i. pravico do pozabe uvede tudi na neevropskih različicah svojega spletnega iskalnika. V Googlu zagovarjajo tezo, da nobena država ne sme določati, do katerih vsebin lahko dostopajo prebivalci drugih držav.

Francoska agencija za varovanje podatkov CNIL je zahtevo na Google naslovila junija na podlagi lanskoletne odločitve Sodišča EU, da imajo državljani Evropske unije pravico od spletnih iskalnikov zahtevati izbris zastarelih ali nerelevantnih osebnih podatkov.

Google je odločitev sodišča spoštoval le v svojih evropskih različicah, denimo google.fr ali google.si, med tem ko so sporni podatki še vedno z dosegljivi prek neevropskih različic, kot je npr. google.com.

"Pravica do pozabe velja v Evropi in ne po celem svetu. Prepričani smo, da nobena država ne sme imeti nadzora nad vsebinami, do katerih lahko dostopajo prebivalci v neki drugi držav," je na blogu zapisal Googlov pooblaščenec za zasebnost Peter Fleischer. Na ta način bi namreč lahko prišlo do "tekme do dna", v kateri bi bil internet svoboden le toliko kot najmanj svobodna država na svetu, je poudaril.

Od uveljavitve pravice do pozabe so v Googlu po lastnih navedbah obdelali več kot 250 milijonov zahtevkov za umik povezav na več kot milijon spletnih strani.

V agenciji CNIL so za francosko tiskovno agencija AFP potrdili, da so Googlov odziv prejeli. "Pregledali bomo njihove argumente in odgovorili v roku dveh tednov," so zapisali.

Ob tem ne izključujejo možnosti finančne kazni, ki bi sicer lahko znašala največ 150.000 evrov, kar je drobiž v primerjavi s 66 milijardami dolarjev prihodkov, ki jih je Google ustvaril lani.