c S

Vukas odstopil kot arbiter

31.07.2015 08:20 Haag, 30. julija (STA) - Budislav Vukas, ki ga je v arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, imenovala slednja, je odstopil kot član sodišča, so danes sporočili iz Haaga. Tribunal je vpletene strani o njegovem odstopu obvestil danes. Prav danes je hrvaška vlada tudi formalno potrdila prekinitev arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

Sodišče v Haagu je še sporočilo, da mora v skladu z arbitražnim sporazumom med državama sedaj Hrvaška v 15 dneh imenovati novega arbitra kot člana sodišča, ki odloča o meji. Če tega ne bo storila, bo novega člana imenoval predsednik arbitražnega sodišča, so še zapisali.

Vlada v Zagrebu je v skladu s pričakovanji potrdila sklep sabora, s katerim so jo poslanci v sredo soglasno obvezali, da zaradi grobe kršitve arbitražnega sporazuma s strani Slovenije začne postopek za prekinitev tega sporazuma.

Hrvaško zunanje ministrstvo, ki bo izpeljalo postopek, bo o odločitvi najprej obvestilo Slovenijo z diplomatsko noto. Na datum, ko bo ta diplomatska nota poslana, bo Hrvaška tudi uradno odstopila od sporazuma.