c S

Slovenija pričakuje, da bo arbitražno sodišče odločilo na podlagi dokumentacije, predstavljene do konca junija 2014

31.07.2015 08:19 Ljubljana, 30. julija (STA) - Slovenija pričakuje, da bo arbitražno sodišče odločilo izključno na podlagi argumentov in dokumentacije, ki je bila predstavljena v pisni in ustni fazi postopka, ki se je zaključil junija lani, so danes v odzivu na trditve Hrvaške, da je bil predmet kompromitiran zaradi naknadno dodanih dokumentov, sporočili z zunanjega ministrstva.

"Vsa dokumentacija, ki sta jo stranki v postopku predložili sodišču, je bila jasno označena in zabeležena, ter hkrati posredovana arbitražnemu sodišču in drugi stranki v postopku," še poudarjajo na ministrstvu.

Hrvaška kot glavni razlog za umik iz arbitražnega postopka, ki ga je danes formalno potrdila vlada v Zagrebu, navaja, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum o meji med državama, ker da je naknadno dodala dokumente, na podlagi katerih arbitražno sodišče odloča o rešitvi spora o meji.

Hrvaška stran to sklepa iz prisluhov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik, ki jih je prejšnji teden objavil hrvaški dnevnik Večernji list. Po pisanju časnika je sicer do pogovorov, ki so jih objavili, prišlo novembra lani in januarja letos.

Zagreb poudarja, da sta Sekolec in Drenikova v predmet pred arbitražnim sodiščem vključila dokumente, ki jih ne bi smela. Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je večkrat ponovila, da nihče več ne more razlikovati, kateri dokumenti so bili v predmetu zakoniti in legitimni, katere pa sta slovenska predstavnika dodala naknadno.