c S

Slovenija arbitražnemu sodišču sporočila, da se lahko udeleži zaslišanja

31.07.2015 08:17 Ljubljana, 30. julija (STA) - Slovenska agentka v arbitražnem postopku o meji s Hrvaško Mirjam Škrk je arbitražnemu sodišču sporočila, da se Slovenija lahko med 28. avgustom in 4. septembrom udeleži obravnave oz. zaslišanja, kjer bo pojasnila svoje videnje dogajanja v zvezi z arbitražo, so za STA danes povedali na zunanjem ministrstvu.

Arbitražno sodišče v Haagu je v torek sporočilo, da je odločitev o zahtevah Hrvaške v rokah sodišča, ki bo o zadevi čim prej zaslišalo obe strani. Ti pa se morata medtem vzdržati vseh dejanj, ki bi lahko zaostrila spor in ogrozila delo sodišča, je dodalo.

Hrvaški sabor je sicer kljub temu opozorilu sodišča v sredo soglasno potrdil sklep, s katerim vlado obvezuje, da začne postopek za odstop od arbitražnega sporazuma, saj da ga je Slovenija bistveno kršila. Vlada v Zagrebu je nato danes formalno potrdila prekinitev sporazuma, od katerega bo uradno odstopila z diplomatsko noto Sloveniji.

Predsednik DZ Milan Brglez je za STA ocenil, da bo arbitražno sodišče ne glede na to, koliko in kako bo Hrvaška v njem še sodelovala, nadaljevalo z delom. Hkrati bo potekal postopek za prekinitev arbitražnega sporazuma, ki ga je sprožil Zagreb, a dejstvo je, da ta postopek sporazuma ne razveljavlja, je poudaril strokovnjak za mednarodno pravo.

Ob tem je menil, da se bodo dogodki v zvezi z arbitražo sedaj verjetno hkrati odvijali po dveh ločenih poteh: na eni strani bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo, na drugi strani pa bo potekal postopek za prekinitev pogodbe. "A dejstvo je, da ta drugi postopek ne razveljavlja arbitražnega sporazuma, dokler ni dokončan oziroma dokler se državi o tem ne sporazumeta, lahko tudi s pomočjo tretjega," je pojasnil Brglez.