c S

Turško tožilstvo začelo preiskavo proti vodji kurdske stranke

31.07.2015 08:33 Istanbul, 31. julija (STA) - Tožilstvo v mestu Diyarbakir na jugovzhodu Turčije je v četrtek začelo preiskavo proti vodji največje kurdske stranke, Ljudske demokratske stranke (HDP) Selahattinu Demirtasu zaradi krvavih protestov oktobra lani, v katerih je umrlo več deset ljudi. Demirtasu očitajo spodbujanje ljudi k nasilju, za kar turška zakonodaja predvideva do 24 let zapora.

Predmet preiskave je izjava izvršnega odbora HDP, ki je 6. oktobra lani pozval privržence stranke, naj gredo na ulice in protestirajo proti politiki turške vlade do Sirije. Po uradnih podatkih je v bilo v tridnevnih izgredih, ki so ob protestih izbruhnili po državi, ubitih 35 ljudi.

Če bo preiskava pokazala, da bi morali Demirtasu soditi, bo tožilstvo zahtevalo odvzem njegove poslanske imunitete, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Gre za prvo tovrstno preiskavo proti Demirtasu, čigar stranka je z dobrim rezultatom na parlamentarnih volitvah 7. junija presenetila vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP).

Tožilstvo je novico o preiskavi sporočilo nekaj ur po tem, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan med obiskom na Kitajskem ostro napadel Demirtasa in dejal, da bi se ta tako kot njegov starejši brat Nurettin pridružil borcem prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) v Iraku, če bi le imel priložnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan je v torek sporočil, da je mirovni proces s Kurdi končan, kar so sicer že pred tem sporočili tudi Kurdi sami.