c S

V SMC za ureditev cenzusa za brezplačna šolska kosila, izredna seja pa je zanje populizem

07.07.2015 16:56 Ljubljana, 07. julija (STA) - V SMC so zahtevo opozicije za sklic izredne seje DZ, na kateri bi sprejeli predlog za zvišanje cenzusa za brezplačna osnovnošolska kosila, označili za populizem. Poslanka Erika Dekleva je spomnila, da denarja za uveljavitev ukrepa že septembra v letošnjem proračunu ni. Tudi sami sicer iščejo najprimernejšo rešitev, ki bi jo uveljavili z letom 2016.

Vsi opozicijski in nepovezani poslanec Bojan Dobovšek so namreč prispevali podpis za sklic izredne seje, na kateri bi opravili drugo obravnavo predloga sprememb za zvišanje cenzusa za brezplačna osnovnošolska kosila. Kot je dejal Luka Mesec (ZL), želijo, da višji cenzus velja že od septembra, za kar bi letos potrebovali dodatnih šest milijonov evrov.

V poslanski skupini največje vladne stranke pa poudarjajo, da se zavzemajo za ureditev tega področja, vendar še iščejo rešitve. "Želimo rešitve, ne populističnih nastopov," je bila v izjavi novinarjem danes ostra poslanka Erika Dekleva.

Poudarila je, da v SMC niso proti zakonu, ki je že v parlamentarnem postopku, pač pa so proti njegovi uveljavitvi v začetku šolskega leta. Po njenih besedah je namreč treba za ta ukrep zagotoviti več kot 15 milijonov evrov, kar pa v sklopu letošnjega državnega proračuna ni mogoče.

Kot ocenjuje, bi sicer bile možne prerazporeditve, zato "bi bila vesela, če bi predlagatelj tudi povedal, komu ta denar vzeti". Tako v SMC še ne vedo, kako bodo glasovali glede zakona, ki ga bodo na zahtevo opozicije očitno obravnavali že julija na izredni seji.

Je pa Dekleva prepričana, da bodo spremembo cenzusa lahko zagotovili z začetkom leta 2016. "Pomembno je, da zagotovimo več upravičencev do subvencije," je poudarila in še izrazila prepričanje, da bodo našli vzdržne in sprejemljive rešitve.

Mesec je sicer danes sklepal, da v koaliciji očitno bolj razmišljajo o višanju obrambnega proračuna za 19 milijonov evrov letno ali pa ukinjanju dohodninske stopnje za najbogatejše, namesto da bi poskušali pomagati najrevnejšim otrokom.

Dekleva pa je spomnila, da so se sredstva na obrambnem resorju že zelo zmanjšala. "Če vojsko imamo, jo je treba tudi vzdrževati, zagotavljati plače," je še poudarila Dekleva.

Predlog zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki so ga v obravnavo vložili poslanci ZL in ZaAB, v prvem branju pa so ga podprli v vseh poslanskih skupinah, zvišuje cenzus za brezplačna kosila osnovnošolcev s sedanjih 180 na 360 evrov dohodka na družinskega člana.