c S

Vojski na jugu Francije ukradli detonatorje in eksploziv

07.07.2015 15:37 Marseille, 07. julija (STA) - Iz vojaškega oporišča na jugu Francije so neznani tatovi ukradli najmanj 150 detonatorjev in zalogo plastičnega eksploziva, je danes povedal vir blizu preiskavi. Oporišče je bilo očitno slabo varovano, imelo ni niti varnostnih kamer, in z obrambnega ministrstva so sporočili, da so sprožili notranjo preiskavo o varovanju vojaških objektov.

Tatovi so v nedeljo zvečer prerezali žično ograjo in vdrli v ogromno vojaško logistično oporišče v Miramasu v bližini Marseilla. Objekt se uporablja kot skladišče orožja za tuje misije, na primer v Afriki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Radio Europe 1 je poročal, da je bilo poleg detonatorjev in eksploziva ukradenih tudi okoli 40 granat. Objekt se po navedbah radia razteza na okoli 250 hektarjih in je obdan z dvema vrstama žične ograje, varnostnih kamer pa ni.

Z obrambnega ministrstva so po poročanju AFP danes sporočili, da so po kraji sprožili notranjo preiskavo o varovanju vseh vojaških objektov, kjer je spravljeno strelivo. Obenem poteka preiskava o tem, ali je za obstoječe varnostne vrzeli kdo konkretno odgovoren, so pojasnili.

Francija je sicer zaradi terorističnih napadov že nekaj časa v stanju visoke pripravljenosti. Država se nahaja zelo visoko na seznamu tarč džihadistov Islamske države.

V zadnjem terorističnem napadu v Franciji 28. junija letos je 35-letnik obglavil svojega šefa in napadel plinarno blizu mesta Lyon. S šefovo glavo je posnel selfie, ki ga je prek aplikacije WhatsApp poslal v Severno Ameriko.

Že v začetku leta je Pariz pretresel niz džihadističnih napadov na satirični tednik Charlie Hebdo, policijo in judovsko trgovino, ki so terjali skupaj 17 življenj.