c S

Danes ustanovna skupščina nove medijske hiše Nova24

07.07.2015 16:10 Ljubljana, 07. julija (STA) - V stavbi nekdanje bežigrajske občine na Linhartovi cesti v Ljubljani bo danes ustanovna skupščina nove medijske hiše, ki naj bi delovala pod imenom Nova24, je za STA potrdil koordinator projekta Boris Tomašič. Projekt, ki mu je že pred časom izrekel podporo predsednik SDS Janez Janša, bo ponudil televizijo, radio in spletni portal.

Skupščina bo sprejela ustanovne akte, predvidoma v desetih dneh pa bo sledil vpis v register gospodarskih družb, je napovedal Tomašič. Po njegovih besedah bo medijska hiša vključevala dve družbi - delniška družba bo izdajateljica televizije, družba z omejeno odgovornostjo pa radia in portala.

Tomašič ni želel pojasniti, kdo bo v vodstveni in uredniški ekipi. Več naj bi bilo znanega že v sredo ali pa po vpisu v register. Poslovni prostori in del studijskih prostorov nove medijske hiše bo v stavbi na Linhartovi. Kje bo drugi del studijskih prostorov, ni želel razkriti.

Novičarska televizija bo ponudila izključno informativni program, tudi pri radiu in portalu bo poudarek na informativnih vsebinah. Radio in portal bosta zaživela septembra, televizijski program bo stekel do konca leta. Zagonski kapital bodo prispevali ustanovitelji, jeseni pa bo sledila javna prodaja delnic, je še dejal Tomašič.

Požareport je sicer v ponedeljek poročal, da bo Tomašič - nekdanji sekretar poslanske skupine SDS, nekdanji direktor Radia Gorenc in Slovenija Trgovine ter nekdanji član nadzornega sveta novogoriškega Hita - vodil televizijski del Nove24. Za tehnični del televizijskega programa bo odgovoren Andrej Kregar, ki je direktor in solastnik Videoprodukcije Kregar.

V stavbi Videoprodukcije Kregar se bo po informacijah Požareporta odvijal večji del televizijske produkcije. Na Linhartovi bo le manjši studio. Portal bo vodil nekdanji urednik portala MMC in portala Siol.net Uroš Urbanija, radio pa Uroš Novak, ki je direktor in solastnik kočevskega Radia Univox ter predstavnik za odnose z javnostmi pri Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve.

Ustanovitelji Nove24 naj bi doslej zbrali okoli 200.000 evrov, je še poročal Požareport.

Janša pa je konec maja na festivalu strankinih seniorjev izrekel podporo projektu nove medijske hiše. Opozoril je na potrebo po "normalni strukturi medijev" v Sloveniji, "kjer se bo dalo prebrati več plati". Po njegovih besedah je projekt tudi odločitev skupine novinarjev in urednikov, ki so jih zaradi njihove ideološke neustreznosti nacionalni mediji šikanirali.