c S

Rusija prekinila dobavo elektrike proruskim upornikom v Ukrajini

07.07.2015 15:55 Kijev, 07. julija (STA) - Rusija je prekinila dobavo elektrike ukrajinskim regijam, ki so pod nadzorom proruskih upornikov, so danes sporočile oblasti v Kijevu. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je to nov znak, da Moskva izgublja interes za delitev Ukrajine.

Proruski uporniki se sicer zadnje tedne pritožujejo nad pomanjkanjem zanimanja Moskve zanje ter tudi nad pomanjkanjem sredstev.

Ukrajinski minister za energijo Volodimir Demčišin je danes sporočil, da je Rusija nedavno prekinila dobavo električne energije regijama Doneck in Lugansk.

"Z Rusi smo imeli zelo plodna pogajanja," je dejal ter pojasnil, da so uspeli rusko stran prepričati, da je odklopila štiri vode, po katerih ozemlja pod nadzorom upornikov oskrbujejo z elektriko iz Rusije. Po teh vodih so po njegovih besedah upornikom vsak mesec dobavili za 14 milijonov evrov električne energije. Minister je sicer zagotovil, da Ukrajina Rusiji ni plačala ničesar.

Moskva se na te navedbe za zdaj ni odzvala, še poroča AFP.

Zaradi velikega pomanjkanja električne energije na območju ne obratuje večina premogovnikov in tovarn jekla. Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je ukrajinskim dobaviteljem elektrike že maja ukazal, naj ustavijo dobavo energije na območja pod nadzorom separatistov. Močno je zmanjšana tudi dobava plina iz drugih delov Ukrajine.