c S

Nemške banke: Tveganje okužbe po grškem referendumu omejeno

06.07.2015 12:37 Frankfurt, 06. julija (STA) - V Zveznem združenju nemških bank so danes ocenili, da je tveganje okužbe po odločitvi grških volivcev, ki so na nedeljskem referendumu prepričljivo zavrnili pogoje mednarodnih upnic za nadaljnjo finančno pomoč, omejeno in da je nevarnost za območje evra majhna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne glede na izid referenduma ne pričakujemo povečanega tveganja širjenja okužbe za druge članice evrskega območja," je v izjavi povedal vodja združenja Michael Kemmer. Ocenil je, da bo nova struktura, ki so jo v Evropi vzpostavili v času krize, kot je stalni mehanizem za stabilnost ESM, delovala kot učinkovit zid proti širjenju okužbe.

"Evropska centralna banka lahko prav tako ukrepa, če bo videla, da je monetarna unija sistematično ogrožena. Prav tako so druge evrske države, ki so prejele finančno pomoč, uresničile prepričljive ekonomske reforme in so precej bolj stabilne, kot so bile pred tremi ali štirimi leti," je povedal.

Kemmer je prepričan tudi, da bi moral biti takojšnji izpad za banke kot posledica plačilne nesposobnosti Grčije v drugih državah območja evra obvladljiv.

Glede grškega "ne" na nedeljskem referendumu pa je Kemmer dejal, da so grški državljani "žal izbrali domnevno preproste rešitve", vendar daljnosežnim strukturnim reformam ne bodo mogli ubežati, če se želi grško gospodarstvo spet postaviti na noge.

Na referendumu je glede na uradne izide proti pogojem za finančno pomoč glasovalo 61,31 odstotka Grkov, za pa jih je bilo 38,69 odstotka. Volilna udeležba je bila 62,5-odstotna. Finančni ministri držav v območju evra so bodo v torek sestali na kriznem sestanku in razpravljali o razmerah po grškem referendumu. Pričakujejo tudi nove predloge grških oblasti.