c S

Španci bi se pogajali o novi pomoči Grkom, Nemci zavračajo ideje o prestrukturiranju dolga

06.07.2015 12:34 Berlin/Pariz, 06. julija (STA) - Na evropskem političnem parketu danes odmeva predvsem izid referenduma v Grčiji, na katerem so zavrnili pogoje posojilodajalcev. Članice območja evra čakajo na naslednjo potezo Aten, vrstijo pa se morebitni scenariji. Španija je pripravljena na pogajanja o novem programu pomoči, medtem ko Nemčija zavrača možnost pogajanj o prestrukturiranju dolga.

Grška prihodnost v območju evra je po ocenah predstavnika nemške vlade Steffena Seiberta predvsem v rokah Aten. "Grčija je v območju evra. Na njej je, ali bo tudi ostala v območju evra," je dejal Seibert. Nemčija je po njegovih besedah pripravljena na nova pogajanja, vendar pa bo vse odvisno od tega, kakšne predloge bo pripravila. "Vrata ostajajo odprta," je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Medtem v Berlinu ne vidijo podlage za nova pogajanja o prestrukturiranju dolga. Nemška vlada po besedah tiskovnega predstavnika spoštuje odločitev Grkov in je pripravljena na dialog, vendar pa z nedeljsko odločitvijo Grkov niso bili izpolnjeni pogoji za nadaljevanje pogajanj.

Podobno je ocenil tudi predstavnik nemškega finančnega ministrstva Martin Jäger. "Ne vidim nobenih razlogov za nova pogajanja o tem," je poudaril danes.

Medtem pa je Španija pripravljena na nova pogajanja o pomoči, je danes ocenil španski gospodarski minister Luis de Guindos. Grčija ima po njegovih besedah pravico, da zaprosi za nov, že tretji, program pomoči. Na današnji novinarski konferenci je španski gospodarski minister ocenil, da je tamkajšnja vlada pripravljena na takšna pogajanja, vendar pa bodo ne glede na izid v Grčiji neizogibne predvsem gospodarske reforme.

Finančni ministri držav v območju evra sicer na torkovem kriznem sestanku, na katerem bodo razpravljali o razmerah po grškem referendumu, pričakujejo nove predloge grških oblasti. Grški premier Aleksis Cipras je, potem ko so grški volivci danes zavrnili pogoje mednarodnih posojilodajalcev za pomoč Grčiji, dejal, da je njegova vlada pripravljena nadaljevati pogovore s posojilodajalci.