c S

Latinska Amerika pozdravlja grški "ne" mednarodnim posojilodajalcem

06.07.2015 12:10 Buenos Aires, 06. julija (STA) - Več držav Latinske Amerike je pozdravilo izid nedeljskega referenduma, na katerem so Grki izrekli odločen "ne" novim varčevalno-reformnim pogojem mednarodnih posojilodajalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po uradnih izidih, ki jih je ponoči objavilo grško notranje ministrstvo, je proti pogojem, ki so jih v zameno za novo finančno pomoč postavili mednarodni posojilodajalci, glasovalo 61,31 odstotka udeležencev referenduma, za jih je bilo 38,69 odstotka.

Argentinska predsednica Cristina Kirchner, katere država je zaradi dolga bankrotirala leta 2001, je izid referenduma označila za "zmago za demokracijo in dostojanstvo". Ob tem je na družbenem omrežju Facebook izrazila solidarnost Argentine "s pogumnim grškim ljudstvom in njegovo vlado". "Upam, da bodo Evropa in njeni voditelji razumeli sporočilo glasovanja. Od nikogar ne moreš zahtevati, da si bo podpisal smrtno obsodbo," je dodala.

Bolivijski predsednik Evo Morales pa je v nedeljo poudaril, da je grški referendum "poraz evropskega imperializma". Morales, ki velja za ostrega kritika prostega trga, je še ocenil, da je referendum "začetek osvobajanja Evropejcev".

Grškemu premierju Aleksisu Ciprasu je ob izidu referenduma čestital tudi kubanski predsednik Raul Castro. Po pisanju današnje izdaje kubanskega državnega časnika Granma izid kaže na večinsko podporo Grkov pogumni politiki njihove vlade.