c S

Janis Varufakis - ekscentrični finančni minister Grčije se poslavlja

06.07.2015 11:02 Atene, 06. julija (STA) - Janis Varufakis, ki je danes presenetljivo odstopil, čeprav so grški volivci na nedeljskem referendumu prepričljivo zavrnili pogoje mednarodnih upnikov, je letos po nastopu nove grške vlade nemudoma zaslovel s svojim ekscentričnim in nekompromisnim javnim nastopanjem ter uporniško držo, s katero je mešal štrene evropskim politikom.

Le nekaj ur po razglasitvi izidov referenduma, na katerem so Grki prepričljivo zavrnili pogoje posojilodajalcev v zameno za nadaljevanje finančne pomoči, je Varufakis napovedal, da zaradi "želje" nekaterih članov evrske skupine odstopa, da bi grškemu premierju Aleksisu Ciprasu olajšal dosego novega sporazuma.

Ni skrivnost, da Varufakis pri nekaterih evropskih politikih ni ravno najbolj priljubljen. V zadnjih petih mesecih pogajanj med Atenami in posojilodajalci se je zdelo, da je temu samooklicanemu "ekscentričnemu marksistu" veliko lažje v družbi nezaposlenih anarhistov kot med finančnimi ministri evrske skupine, ki so se pogosto obregnili ob njegove ostre pogajalske taktike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Marsikoga je presenetil s kakšno svojo izjavo, med drugim, ko je varčevanje, ki so ga vsilili Grčiji, primerjal s fiskalnim mučenjem. Ko so pogajanja Grčije z upniki propadla, je Varufakis ostro kritiziral vodenje EU.

"Tako se ne vodi monetarne unije. To je travestija, komedija napak, ki sedaj traja že pet in jo Evropa še podaljšuje," je dejal v intervjuju za britanski BBC.

V času svojega ministrovanja je gojil podobo predrznega upornika, v Grčiji pa je veljal za pop zveznika ekonomije. Ves čas se je zavzemal za navadne grške državljane, čeprav sam nima ravno skromnih korenin.

Je sin Giorgosa Varufakisa, ki vodi Halyvourgiki, enega glavnih grških proizvajalcev jekla. Izobraževal se je na prestižni šoli Moraitis, ki so jo obiskovali vidni grški voditelji in umetniki. Precej časa na začetku kariere je preživel na angleških univerzah Essex, East Anglia in Cambridge, ukvarjal pa naj bi se tudi z raziskavami s področja teorije igre.

Leta 1998 se je preselil v Avstralijo, zaradi česar ima sedaj dvojno državljanstvo. Leta 2000 se je vrnil v Grčijo in začel predavati na univerzi v Atenah, januarja 2013 pa je sprejel profesuro na Univerzi Teksas.

Kot finančni minister je Varufakis s svojo pobrito glavo in usnjenimi jopiči v stilu rock zvezdnikov pretresel mlačen svet evropskih političnih vrhov. Nekateri so ga celo označili za Brucea Willisa Grčije.

Varufakis je poudarjal, da lahko Grčija okreva le, če se bodo na novo izpogajali pogoji mednarodne pomoči, že na začetku ministrovanja pa je zatrdil, da ogromnega grškega dolga ne bo mogoče v celoti poplačati.

Njegovi bahaški nastopi in navada po pridiganju so razjezili marsikaterega od njegovih evropskih kolegov na zasedanjih o grških dolgovih, kar je na koncu pripeljalo do tega, da odhaja s prvih frontnih linij pogajanj.