c S

Kandidati za nove policiste vendarle začeli z usposabljanji

06.07.2015 10:40 Ljubljana, 06. julija (STA) - Z nekaj tedni zamika je 149 kandidatov za policiste nadzornike meje v preteklih dneh vendarle začelo z usposabljanji. S tistimi, ki ga bodo opravili, bodo na policiji sklenili pogodbe o zaposlitvi za pet let, s čimer naj bi se stiska s kadri na policiji vsaj nekoliko zmanjšala.

Kandidati za nove policiste bi morali po prvotnih načrtih usposabljanje, ki se zaključi z izpitom za izvajanje policijskih pooblastil, začeti sredi maja, vendar se je začetek usposabljanj zamaknil, ker postopki izbire še niso bili končani.

Na razpis za 152 policistov nadzornikov meje, ki je bil objavljen v začetku leta, se je namreč prijavilo več kot 2000 kandidatov, med katerimi je bilo treba opraviti izbor in podpisati pogodbe za čas šestih mesecev, kolikor naj bi trajalo usposabljanje.

Kot so za STA pojasnili na policiji, so bili vsi omenjeni postopki končani pred nekaj dnevi, po njih pa so podpisali pogodbe s 149 kandidati, trije so namreč po izboru odstopili od podpisa.

Takoj zatem se je začelo tudi usposabljanje, ki naj bi predvidoma trajalo šest mesecev in se končalo z izpitom za izvajanje policijskih pooblastil ter podpisom petletnih pogodb o zaposlitvi.

Kot je na odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo v četrtek povedal generalni direktor policije Marjan Fank, bodo nove zaposlitve v policiji vsaj nekoliko omilile kadrovsko stisko, s katero se ukvarja policija. Število policistov namreč že več let upada, zadnje večje zaposlitve pa so bile izvedene v letu 2010. Kljub temu pa tudi novo zaposlovanje po navedbah Fanka ne bo rešilo kadrovske podhranjenosti v policiji.

Policisti, ki bodo uspešno končali usposabljanje, bodo sicer razporejeni na območja policijskih uprav Ljubljana, Koper in Novo mesto, kjer so potrebe po novih kadrih največje. Imenovani bodo v naziv policist III in uvrščeni v 21. plačni razred.