c S

Cerar se bo predvidoma danes sestal z Dobovškom

06.07.2015 04:58 Ljubljana, 06. julija (STA) - Premier in predsednik SMC Miro Cerar se bo predvidoma danes sestal s poslancem Bojanom Dobovškom, ki je že pred časom izstopil iz SMC, minuli teden pa zapustil tudi poslansko skupino največje vladne stranke. Cerar je že dejal, da je takšno odločitev enega vidnejših obrazov ob ustanavljanju SMC na nek način pričakoval.

Dobovšek je kot ključni težavi navedel kadrovanje in neuresničene projekte, Cerar pa je v soboto pojasnil, da se mu navedeni razlogi ne zdijo zelo prepričljivi.

Zaveda se, kot je pojasnil, da bo Dobovšek odslej uveljavljal nekatere politične poglede na svoj način. Vseeno pa premier verjame, da se jim bo tudi kot nepovezani poslanec pridružil pri tistih projektih, ki so za Slovenijo pomembni.

Pričakovanje, da bo Dobovšek podprl predloge, ki so že v parlamentarnem postopku, so izrazili tudi nekateri vidni predstavniki SMC. Dobovšek je sicer napovedal, da bo podpiral predloge, ki so dobri za Slovenijo.

Na prihajajoči seji DZ poslance čakajo nekatere ključne odločitve. Med temi je zvedbeni zakon o fiskalnem pravilu, pri katerem je potrebna dvotretjinska večina, ki pa za zdaj še ni gotova in bo vsak poslanski glas zelo pomemben.

Odhod Dobovška iz poslanske skupine SMC je sprožil merjenje moči tudi med koalicijskimi partnerji. Predsednik SD Dejan Židan je ocenil, da s tem SD ni več pogrešljiva v koaliciji, prvak DeSUS Karl Erjavec pa mu je sporočil, da je pogrešljiva v enaki meri kot pred odhodom Dobovška.

Pojavila so se tudi vprašanja, ali utegne Dobovšku slediti še kateri od poslancev SMC, vendar pa so v stranki te špekulacije zavrnili.