c S

Ljubljanski mestni svetniki danes o ustanovitvi Ljubhospica

06.07.2015 04:57 Ljubljana, 06. julija (STA) - Na današnji seji bodo ljubljanski mestni svetniki odločali o ustanovitvi novega zavoda Ljubhospic. Lekarna Ljubljana želi z ustanovitvijo zavoda rešiti položaj, v katerem se je znašla hiša Hospic, sicer edina tovrstna ustanova v državi. V Lekarni Ljubljana poudarjajo, da gre za humano potezo, ki v ozadju ne skriva kakršnihkoli drugih namenov.

Lekarna Ljubljana je vlogo za izdajo soglasja mestnega sveta Mestne občine Ljubljana (MOL) vložila pred enim mesecem. V zavodu upajo, da bi Ljubhospic s sprejemanjem bolnikom lahko začel 1. septembra.

Ljubhospic bi sredstva za delovanje dobil z donacijami in morebitnimi drugimi viri, pomagal bi si s prostovoljci, razliko potrebnih finančnih sredstev pa bi zagotovila Lekarna Ljubljana, so sporočili z ljubljanske občine. MOL ob ustanovitvi zavoda torej ne bi občutil finančnih posledic.

Hiša Hospic, katere financiranje je ob prostovoljnem delu potekalo preko zbranih donatorskih sredstev ter s sofinanciranjem iz proračunskih sredstev občine, je nehala delovati maja letos. Zmanjkalo ji je namreč finančnih sredstev, imela je tudi večje neporavnane obveznosti. Poleg tega ji v pogajanjih z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvom za zdravje ni uspelo najti sistemske rešitve za financiranje.