c S

Višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo Damjana Laha

06.07.2015 08:50 Ljubljana, 06. julija (STA) - Višje sodišče je razveljavilo oprostilno sodbo zoper nekdanjega generalnega sekretarja notranjega ministrstva Damjana Laha zaradi spornega najema stavbe NPU. Tožilstvo mu je v postopku očitalo, da je kot generalni sekretar v postopku pridobivanja poslovnih prostorov nezakonito favoriziral družbo Ram Invest in ji tako omogočil korist, piše Dnevnik.

Najem zdaj že nekdanje stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v Dimičevi ulici v Ljubljani, zaradi katerega je odstopila takratna notranja ministrica Katarina Kresal, se ponovno seli na prvo stopnjo. Na ljubljanskem okrajnem sodišču so za Dnevnik potrdili, da je višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo zoper Laha. Po njihovih neuradnih informacijah so višji sodniki sodbo razveljavili v celoti, in sicer zaradi pomanjkljive obrazložitve sodniške odločitve.

Sodni spis se tako z višjega sodišča vrača na ljubljansko okrajno sodišče, kjer pa v ponovnem sojenju postopka ne bo vodila sodnica Tanja Lombar Jenko, ki je podpisana pod oprostilno sodbo Lahu. Gre namreč za sodnico, ki so ji dodelili zadevo Patria, na ljubljanskem okrajnem sodišču pa so jo zaradi obsežnosti zadeve in časovne stiske razbremenili novih prihajajočih zadev. Zato bodo primer NPU dodelili drugemu sodniku, navaja Dnevnik.

Tožilstvo je Lahu v postopku očitalo, da naj bi deloval v nasprotju z uredbo o stvarnem premoženju države. Predlagalo je 11 mesecev zapora, petletno prepoved opravljanja tovrstnega poklica in plačilo stroškov postopka.

Toda sodišče je med drugim ugotovilo, da ni izkazano, da bi bil objekt na Dimičevi izbran kot posledica protipravnega ravnanja obdolženca, prav tako ne, da bi bila pridobljena nepremoženjska korist. Tega po presoji sodišča ni mogoče sklepati niti iz listinskih dokazov niti iz izpovedb prič, je v obrazložitvi med drugim pojasnila sodnica.