c S

Grški finančni minister Varufakis odstopil

06.07.2015 06:04 Atene, 06. julija (STA) - Grški finančni minister Janis Varufakis je danes na svojem blogu sporočil, da odstopa, kljub temu da so grški volivci na nedeljskem referendumu zavrnili pogoje mednarodnih upnikov v zameno za nadaljevanje finančne pomoči. Kot razlog je navedel želje nekaterih članov evrske skupine, da ne bi več sodeloval v nadaljnjih pogajanjih.

Na svojem blogu je Varufakis nedeljski referendum označil za edinstven trenutek v zgodovini, ko se je majhna evropska država zoperstavila dolžniškemu suženjstvu.

A obenem je opozoril, da ima, tako kot vsi napori za demokratične pravice, tudi ta zavrnitev pogojev evrske skupine svojo ceno. Zato mora po mnenju Varufakisa grška vlada sedaj referendumski izid izkoristiti za dosego prave rešitve za grško krizo. Po njegovem je to dogovor, ki bo zajemal prestrukturiranje dolga, manj varčevanja, prerazdelitev bogastva v dobro revnih in prave reforme.

Vendar pri tem Varufakis ne bo sodeloval. "Kmalu po objavi referendumskih rezultatov sem bil seznanjen z željo nekaterih članov evrske skupine in 'partnerjev' po moji 'odsotnosti' s sestankov. To idejo je premier (Aleksis Cipras) ocenil kot morebiti koristno za dosego sporazuma. Iz tega razloga danes zapuščam ministrstvo za finance," je zapisal Varufakis.

Ob tem je dodal, da je njegova dolžnost, da Ciprasu pomaga izkoristiti "kapital", ki so ga vladi z referendumom poverili Grki, zato bo še naprej podpiral premierja, novega finančnega ministra in grško vlado.

Varufakis je sicer pred referendumom zatrjeval, da bo odstopil le, če bodo volivci glasovali za pogoje posojilodajalcev, zato je njegov današnji odstop precejšnje presenečenje. Na referendumu je glede na uradne izide proti pogojem glasovalo 61,31 odstotka udeležencev, za pa jih je bilo 38,69 odstotka. Volilna udeležba je bila 62,5-odstotna.