c S

Državni svetniki na seji v Moravskih Toplicah podprli predlog zakona o fiskalnem pravilu

01.07.2015 16:45 Moravske Toplice, 01. julija (STA) - Državni svet je danes na seji v Moravskih Toplicah obravnaval več predlogov zakonov. Med drugim je podprl predlog izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu, predlani zapisanega v ustavo.

Fiskalno pravilo govori o tem, da srednjeročno in dolgoročno porabimo, kolikor zberemo z javnimi dajatvami, vendar za primere izjemnih okoliščin in negativnih gospodarskih gibanj dopušča možnost izjem in odstopanja od fiskalnega pravila v smeri varovanja socialnih transferjev, pokojnin in delovanja javnih ustanov.

Državni svetniki so podprli tudi predlog odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države. Na dnevnem redu seje sta bila dva predloga novel zakona o dohodnini, eden po skrajšanem in drugi po nujnem postopku. Zaradi vsebinsko podobne materije predlaganih novel in glede na dejstvo, da je odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko združil vsebini obeh zakonov v enega, je DS obravnaval zakona skupaj ter ju podprl, so sporočili z državnega sveta.

Podpore sta bila deležna tudi predlog novele zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov ter predlog zakona o agrarnih skupnostih.

Državni svet se je seznanil tudi s poročilom o delu Inšpektorata RS za lansko leto in podprl opozorila inšpektorata. Ob koncu so državni svetniki in svetnice obravnavali predlog resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 ter ga podprli, so še zapisali v sporočilu za javnost.