c S

Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu znova v parlamentarni postopek

29.05.2015 14:00 Ljubljana, 29. maja (STA) - V duhu 70. obletnice konca druge svetovne vojne je zdaj primeren čas, da se politika poenoti pri obsodbi vseh totalitarizmov in sprejme resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, je na današnji novinarski konferenci povedala poslanka SDS Eva Irgl. Zato bodo poslanci SDS resolucijo ponovno vložili v parlamentarni postopek.

Po besedah Irglove je resolucija za Slovenijo "toliko bolj pomembna, ker je država trpela pod vsemi tremi totalitarizmi: nacionalsocializmom, fašizmom in komunizmom". Spomnila je, da je SDS resolucijo v državni zbor vložila že oktobra 2009, a takrat resolucija ni dobila podpore.

"Država bi morala v vseh teh letih biti sposobna enotno obsoditi bolečo zgodovinsko izkušnjo, morala bi biti sposobna obsoditi tudi komunistični režim in povojno revolucijo, ki je na slovenskih tleh prizadejala veliko bolečine, zlasti pa več kot 600 množičnih prikritih morišč," je povedala poslanka SDS. Ob tem je poudarila, da je Evropski parlament vse to že obsodil.

Po njenih besedah zločinov in kršitev človekovih pravic ni mogoče razlikovati glede na to, v imenu katerega totalitarizma so bile storjene. "Obsodba mora biti jasna in ne sme biti kakorkoli diskriminatorna."

"Odsotnost takšne obsodbe lahko pomeni le tiho odobravanje zločinov in kršitev človekovih pravic," je še menila ter dodala, da bi se zgodovina totalitarizma brez jasne obsodbe lahko ponovila. Poslanka je še dodala, da so vsi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu resolucijo podprli.