c S

Društvo Pravično pravno mnenje ponuja brezplačno pravno svetovanje socialno ogroženim

29.05.2015 14:57 Nova Gorica, 29. maja (STA) - Društvo Pravično pravno mnenje v Novi Gorici enkrat tedensko ponuja brezplačno pravno svetovanje. Namenjeno je socialno ogroženim, ki so jim bile kršene osnovne človekove pravice, s poudarkom na varstvu pravic bolnikov. Po besedah predsednika društva Marjana Petriča je zanimanja za pomoč veliko.

Društvo deluje od decembra lani, pomagajo pa vsem, ki se obrnejo nanje, kljub temu, da sami dajejo poudarek na varstvu bolnikovih pravic. Do sedaj se je nanje obrnilo med 60 in 80 ljudi, dnevno pa dobivajo tudi števila elektronska sporočila.

Ljudem brezplačno pomagajo predvsem z nasveti, njihove težave pa poskušajo rešiti brez vpletanja sodišča. Največkrat se nanje obrnejo zaradi zdravljenja v tujini, neurejenih čakalnih vrst, odnosov v ambulantah, paliativne oskrbe, zdraviliškega zdravljenja in invalidskega upokojevanja.

Petrič je na novinarski konferenci pojasnil, da se je za ustanovitev društva odločil, ker ima veliko znanja s tega področja, saj je bil pet let zastopnik pacientovih pravic za severno Primorsko. "Zakon o pacientovih pravicah imam v malem prstu, sem v pokoju in rad pomagam ljudem, ki se name še vedno obračajo, kljub temu, da uradno nisem več zastopnik," je dodal.

Društvo ima trenutno le tri člane, njihov cilj pa je, da bi se širili. "Pritegniti želimo odvetnike iz vse Slovenije, ki bi našim strankam pomagali, da bi mogoče lahko sodna zastopanja izvajali brezplačno ali pa po zelo ugodni ceni. Za takšno dogovarjanje pa je seveda potrebno veliko časa. V svoje vrste pa si želimo privabiti tudi druge odvetnike, ki bi lahko kakšen dan v tednu ali mesecu ljudem brezplačno pomagal z nasveti," vizijo društva vidi soustanoviteljica in odvetnica Kati Mininčič.

Jeseni društvo pripravlja tudi niz predavanj. Začeli bodo s predavanjem o zakonu o pacientovih pravicah, ostale teme pa bodo izbrali glede na potrebe in povpraševanje.

Za svoje delo so sicer prejeli pohvalo Evropskega sodišča za človekove pravice.