c S

Erjavec za sprejem nekaj beguncev, o številkah ne more govoriti

27.05.2015 15:01 Tolmin, 27. maja (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec meni, da je prav, da Slovenija v imenu solidarnosti sprejme določeno število beguncev, a o konkretnih številkah "v tem trenutku" ne more govoriti. Kot je poudaril, so konkretne številke v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve.

Evropska komisija je danes predstavila predlog za razporeditev 40.000 Sircev in Eritrejcev, ki potrebujejo mednarodno zaščito ter so se zatekli v Italijo in Grčijo, po celotni EU v prihodnjih dveh letih. Slovenija naj bi sprejela 297 teh oseb iz Italije in 198 iz Grčije.

Kot je komisija predlagala že pred dvema tednoma, naj bi Slovenija v okviru sheme za preselitev beguncev iz tretjih držav poleg tega sprejela 207 oseb. To torej za našo državo pomeni skupaj 702 begunca.

Erjavec po današnji predstavitvi predloga v Bruslju o konkretnih številkah ni želel govoriti, je pa ponovil, da "Slovenija mora biti solidarna" in je do zdaj tudi bila solidarna, saj je med drugim Italiji pomagala s sodelovanjem v operaciji Mare Nostrum.

Obenem je minister ponovil nedavno izjavo premierja Mira Cerarja, da bo Slovenija sprejela določeno število beguncev "v okviru zmožnosti, ki jih ima".

"Ali bo ta številka tista, ki jo predlaga Bruselj oziroma komisija, v tem trenutku težko govorim. Mislim pa, da je prav, da nekaj beguncev sprejmemo že zaradi solidarnosti, ki jo moramo krepiti tudi znotraj Evropske unije," je še dodal Erjavec v odgovoru na novinarsko vprašanje ob robu obiska v Severnoprimorski regiji.