c S

Britanska kraljica v parlamentu napovedala referendum o članstvu v EU

27.05.2015 14:14 London, 27. maja (STA) - Britanska kraljica Elizabeta II. je danes v govoru v britanskem parlamentu, v katerem je predstavila program nove vlade pod vodstvom premierja Davida Camerona, napovedala, da bo Velika Britanija referendum o članstvu v EU izvedla do konca leta 2017.

"Vložena bo zakonodaja za izvedbo referenduma o članstvu v EU pred koncem leta 2017," je dejala kraljica v tradicionalnem govoru ob začetku novega parlamentarnega mandata. Dodala je, da si bo Velika Britanija "prizadevala za reformo EU v korist vseh držav članic".

Predlog zakona o referendumu bo v parlamentu predstavljen v četrtek, že danes pa Cameron začenja mini turnejo po evropskih prestolnicah, na kateri bo voditelje Danske, Nizozemske, Francije, Poljske in Nemčije prepričeval v nujnost reforme EU.

Kraljica, odeta v kraljevsko ogrinjalo in s krono na glavi, je tudi napovedala, da bo vlada predlagala zakon o zamrznitvi treh glavnih dajatev za obdobje petih let. Gre za davek na dohodek, davek na dodano vrednost in prispevke za socialno zavarovanje. Premier Cameron je njihovo zamrznitev obljubljal med predvolilno kampanjo, vlada pa bo morala tudi v tem mandatu precej varčevati in zmanjšati izdatke za socialno varnost za 12 milijard funtov (17 milijard evrov).

89-letna Elizabeta II. je v govoru, ki ji ga tradicionalno pripravi vlada, napovedala zakonodajni predlog podelitve novih pristojnosti Škotski, ki je na lanskem referendumu zavrnila neodvisnost. Vlada po njenih besedah načrtuje tudi nove pristojnosti za Wales.

Vlada bo predlagala tudi prepoved skrajnih organizacij, ki naj bi bile po mnenju oblasti odgovorne za radikalizacijo ljudi, in omejitve za skrajneže, ki poskušajo vstopiti v državo, je povedala kraljica.

Pričakovati je tudi predlog zakona o komunikacijah, po katerem bodo mobilni operaterji in ponudniki interneta primorani posredovati podatke o spletni zgodovini posameznikov varnostnim službam. Cameron je poskušal zakon spraviti skozi parlament že v prejšnjem mandatu, a so mu to preprečili koalicijski liberalni demokrati.

Cameronova vlada bo predlagala tudi nove ukrepe za omejitev priseljevanja, ki bodo olajšali izgon nezakonitih priseljencev, policisti pa bodo lahko zasegli plače, ki jih zaslužijo nezakoniti priseljenci.

Parlament bo po pričakovanjih nato pet ali šest dni razpravljal o vsebini govora, nakar bo o njem glasoval. Dejansko gre za glasovanje o zaupnici vladi, ki bi glede na vladno večino, čeprav majhno, morala uspeti.