c S

Hadžića bodo znova začasno izpustili iz haaškega pripora

22.05.2015 14:42 Zagreb, 22. maja (STA) - Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes sporočilo, da bodo na začasno prostost znova izpustili vojaškega vodjo Srbov na Hrvaškem Gorana Hadžića, ki je zbolel za rakom na možganih in je v težkem stanju, poročajo hrvaški mediji. Hadžić je obtožen vojnih zločinov proti Hrvatom.

Hadžića je haaško sodišče aprila za nekaj tednov izpustilo na prostost zaradi zdravljenja v Novem Sadu. V začetku maja se je moral vrniti v haaški pripor v Scheveningnu.

Kot so danes povedali na haaškem sodišču, bodo nekdanjega vodjo Srbov na Hrvaškem izpustili ob enakih pogojih kot prejšnji mesec. Bo pod rednim policijskim nadzorom in ne bo smel dajati nobenih izjav v javnosti. Na prostost ga bodo izpustili, ko bodo prejeli ustrezne garancije od Srbije.

Sojenje Hadžiću zaradi zločinov na Hrvaškem so prekinili oktobra lani, ko se mu je poslabšalo zdravstveno stanje.

Hadžića so aretirali julija 2011 na območju Fruške gore v Srbiji, potem ko se je sedam let skrival pred haaškim sodiščem, ki je obtožnico objavilo leta 2004. Z njegovim prijetjem je haaško sodišče zaprlo seznam iskanih obtožencev za vojne zločine med vojnami, ki so Balkan pretresale konec 20. stoletja.

Obtožnica ga med drugim bremeni zločinov proti človečnosti ter sodelovanja v zločinskem združevanju z namenom nasilnega pregona Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev s tretjine hrvaškega ozemlja. Obtožen je tudi sodelovanja pri umoru več kot 260 ljudi na Ovčari pri Vukovarju novembra 1991.

Hadžić je na začetku sojenja v Haagu oktobra 2012 povedal, da se ne čuti krivega niti v eni od 14 točk obtožnice.

Na Hrvaškem ga imajo za enega najbolj zvestih izvajalcev velikosrbske politike srbskega predsednika Slobodana Miloševića. Hadžić je bil tudi na seznamu 150 Srbov, ki jih je Hrvaška leta 1997 izvzela iz zakona o pomilostitvi.