c S

Po primeru Radan varuhinji pacientovih pravic več prijav svojcev o nepravilnem zdravljenju

22.05.2015 14:39 Ljubljana, 22. maja (STA) - Varuhinja pacientovih pravic v Ljubljani Duša Hlade Zore pravi, da kakršnih koli prijav bolnikov ali njihovih svojcev glede neustreznih razmer na nevrološki kliniki UKC Ljubljana ni dobila. Priznava pa, da po informaciji glede primera Radan prejema več prijav svojcev bolnikov o nepravilni oskrbi, zaradi česar naj bi bolniki umrli.

Te pritožbe svojcev so se nanašale na Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana in na Onkološki inštitut Ljubljana, ne pa konkretno na nevrološko kliniko UKC, je za STA pojasnila Hlade Zoretova.

Povečanje števila prijav svojcev, da bolniki niso dobili zadostne pomoči in so zato umrli, pripisuje medijskemu poročanju o primeru nevrologa Ivana Radana, ki ga kriminalisti sumijo, da je na nevrološki kliniki UKC Ljubljana umoril sedem bolnikov. "Na to temo prej v moji delovni praksi ni bilo govora," je dejala.

Varuh se po takšni prijavi najprej pozanima pri zdravstveni ustanovi o konkretnem primeru in nato skušajo primer pojasniti svojcem, po potrebi tudi organizirati sestanek med svojci in predstavniki bolnišnice. Če s tem ne uspejo razrešiti zadeve, pa gre pritožba na nacionalno komisijo za varstvo pacientovih pravic.

Če pa posumijo, da je bila pri zdravljenju storjena strokovna napaka, primer odstopijo zdravniški zbornici.

V konkretnih prijavah jim ni bilo treba posredovati zadev ali na zbornico ali nacionalno komisijo, saj "so se zadeve umirile", ko so svojci dobili pojasnila zdravstvene ustanove.

V zadnjih dneh so namreč nekateri mediji poročali o domnevno slabih razmerah in odnosih na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer naj bi tudi nekateri drugi zdravniki, ne samo Ivan Radan, najverjetneje ravnali sporno.

Najmanj tri zdravnice naj bi odklapljale bolnike z aparatov za dihanje in jih tako pustile, da se dušijo. Prav tako si medicinske sestre na oddelku naj ne bi upale spregovoriti o nepravilnostih.

Takšne navedbe je sicer v četrtek vodstvo UKC Ljubljana zavrnilo. Poudarili so, da delajo dobro in v korist bolnikov, sporna dejanja pa da je zagrešil le Radan.

Medicinska sestra Nada Savič, ki je bila zaposlena na nevrološki kliniki UKC Ljubljana in je po navodilih Radana decembra lani tudi pripravila kalij za bolnika, za katerega naj bi bil ta tudi usoden, pa je za Televizijo Slovenija potrdila, da so se na kliniki dogajale številne nedopustne prakse.

Tako je tudi potrdila poročanje medijev o tem, da je neka zdravnica zahtevala, da bolnika odklopi z respiratorja, nato naj bi se začel dušiti, umrl pa naj bi tri ure pozneje. Dejala je tudi, da zdravnikom ni upala ugovarjati, češ da so morali delati, ne pa razmišljati. Po izbruhu afere pa ji v UKC Ljubljana pogodbe o delu niso podaljšali.

Pri varuhu človekovih pravic so za STA navedli, da kakršnih koli prijav v povezavi s primerom Radan ali dogajanjem na nevrološki kliniki niso dobili. Sicer pa primera ne bodo komentirali, dokler očitki o kršenju človekovih pravic tudi ne bodo dokazani.