c S

Leljak sodišču v Münchnu predlagal tudi zaslišanje Kučana

22.05.2015 08:54 Zagreb/München, 21. maja (STA) - Na sodišču v Münchnu je na sojenju nekdanjima šefoma hrvaške SDV Josipu Perkoviću in Zdravku Mustaču ta teden pričal tudi slovenski publicist Roman Leljak. Kot je danes povedal za Demokracijo, je pričanje trajalo tri dni, na njem pa je predlagal, da sodišče zasliši tudi Milana Kučana in Igorja Dolanca, sina Staneta Dolanca.

Kot je za omenjeni tednik dejal Leljak, je sodišču povedal, da so vse likvidacije jugoslovanske Službe državne varnosti (SDV) izvajale republiške SDV, kot tudi, da so se vse akcije vodile na ravni republik, zvezna SDV pa jih je le koordinirala.

Obramba skuša namreč po besedah Leljaka dokazati, da emigranta Stjepana Đurekovića leta 1983 ni umorila hrvaška SDV, ampak da je to naredila zvezna SDV. "Zvezna SDV pa ni imela operativnih možnosti in to sem tudi jasno, z dokumenti, pravilniki in raznimi navodili dokazal," je dejal.

Kučana je za zaslišanje predlagal, ker je SDV delala na podlagi zakonov, ki jih je sprejela skupščina SFRJ ter na osnovi smernic Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije, katerega član je bil tudi Kučan. Igorja Dolanca pa je za zaslišanje predlagal, ker je vodil Đurekovićev dosje.

Povedal je še, da je najprej nastopal kot priča, po nekajurnem zaslišanju pa se je sodišče odločilo, da njegov status spremeni v izvedenca. Sodni senat pa naj bi po njegovih besedah najbolj presenetil z nedavno predstavljeno knjigo Zbrana dela udbovca Janeza Zemljariča, ki vsebuje letni program dela SDV za leto 1975.

Hrvaška televizija je poročala, da je Leljak, ki je bil do leta 1988 pripadnik obveščevalne službe pri JLA, na sodišču danes pričal o razmejitvah v pristojnosti med nekdanjimi jugoslovanskimi obveščevalnimi službami. Večkrat je zatrdil, da je bila za likvidacije političnih nasprotnikov, ki so jih imeli za sovražnike naroda, odgovorna samo nekdanja SDV oziroma Udba, ne pa vojaška obveščevalna služba (Kos) ali njihovi kolegi iz jugoslovanskega zunanjega ministrstva (SID).

Med drugim je dejal, da je bilo najmanj osem primerov, v katerih je šef republiške SDV zahteval likvidacije političnih nasprotnikov, za kar je njegov nadrejeni v Beogradu tudi prižgal zeleno luč.

Po poročanju HTV so Perkovićevi nemški in hrvaški odvetniki Leljaku očitali, da napačno navaja organizacijske podatke o hrvaški SDV, ker je imel vpogled zgolj v slovenske arhive. Niso se strinjali z Leljakovo oceno, da je bilo na Hrvaškem vsaj 1600 pripadnikov SDV, če je za jugoslovansko obveščevalno službo v Sloveniji delalo 860 ljudi.

Sojenje nekdanjim visokim hrvaškim uradnikom jugoslovanske obveščevalne službe s Hrvaške Perkoviću in Mustaču se je na deželnem sodišču v Münchnu začelo oktobra lani zaradi njune domnevne vpletenosti v umor hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983.

Zaradi sodelovanja pri umora Đurekovića je bil hrvaški izseljenec Krunoslav Prates na sojenju v Münchnu leta 2008 obsojen na dosmrtno ječo.