c S

Državni zbor in Državnotožilski svet danes ločeno o Fišerjevi odgovornosti

22.05.2015 11:00 Ljubljana, 22. maja (STA) - Državni zbor bo danes na izredni seji, ki so jo zahtevali v SDS in NSi, razpravljal o odgovornosti generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja za nepravilnosti, ki so jih pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega tožilstva odkrili nekateri organi. O isti temi bo na svoji seji razpravljal tudi Državnotožilski svet.

Posebnih sklepov o omenjenih nepravilnostih DZ danes ne bo sprejemal, saj jih je odbor za pravosodje v četrtek zavrnil.

V SDS in NSi so sicer s sklepi predlagali, naj poslanci Državnotožilski svet pozovejo, naj čim prej zavzame stališče o ugotovljenih nepravilnostih. Predlagali so tudi, naj DZ vladi predlaga proučitev možnosti sprememb zakona o državnem tožilstvu, po katerih bi pravico predlagati razrešitev generalnega državnega tožilca znova dobila tudi vlada.

A je večina na odboru sklepe zavrnila. Menila je, da DZ Državnotožilskega sveta ni dolžan pozivati k nečemu, kar mora narediti že po zakonu, kot tudi, da bi bilo neprimerno pozivati vlado, naj prouči možnosti sprememb zakona zgolj na podlagi enega konkretnega primera.

V koaliciji so tudi sledili mnenju vlade, v katerem je ta ocenila, da je pri imenovanju sicer prišlo do nepravilnosti, a presodila, da bi bilo o njih bolje razpravljati potem, ko se o njih izreče Državnotožilski svet.

Omenjeni svet je nepravilnosti, ki jih očitajo Fišerju, začel obravnavati na seji v ponedeljek, vendar razprave ni končal in jo bo nadaljeval danes.

DZ bo danes potrjeval tudi podpredsednico DZ. To naj bi postala poslanka SD Bojana Muršič. Na izpraznjeno mesto bo sedla potem, ko ga je zapustila Andreja Katič, ki je postala ministrica za obrambo.