c S

Koprivnikar se v primeru izvzema dodatkov iz minimalne plače boji odliva delovnih mest

05.05.2015 16:02 Ljubljana, 05. maja (STA) - Če bi iz minimalne plače izvzeli dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo, bi to po besedah ministra Borisa Koprivnikarja ustvarilo dodatni strošek, zato se boji odliva delovnih mest. Kot anomalijo plačnega sistema v javnem sektorju je izpostavil to, da je minimalna plača postavljena v 16. razred, kar da kaže na potrebo po koreniti spremembi.

Strošek, ki bi ga ustvarili, če bi po predlogu sindikatov iz minimalne plače izvzeli dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo, bo moral nekdo pokriti, je v izjavi novinarjem poudaril minister za javno upravo Koprivnikar. Ker gre pri tem po njegovih besedah pogosto za delovna mesta v proizvodnji, ki jo je enostavno seliti, se boji, da bi to pomenilo odliv delovnih mest.

Kot je dejal, pa se mu zdi sporno, da imamo v javnem sektorju plačno lestvico, ki naj bi se začela z minimalno plačo, dejansko pa se minimalna plača umešča v 16. plačni razred. "To pomeni, da s celotno plačno lestvico nekaj ni v redu," meni.

Na vprašanje, ali bi bilo treba dvigniti minimalno plačo, saj da so tudi v javnem sektorju revni, je minister odgovoril, da je to, kje postaviti mejo revščine, stvar interpretacije. Opozoril pa je na razlike v plačah med najnižjo plačno skupino J in drugimi plačnimi skupinami za primerljivo delovno obremenitev. "Ta razlika je nesprejemljiva," je dejal.

Plačna skupina J je po njegovih besedah zapostavljena že od začetka sedanjega plačnega sistema, s spremembami skozi leta pa je postala še bolj zapostavljena. Dejal je, da je ta plačna skupina anomalija v plačnem sistemu, in spomnil na lanski dogovor s sindikati javnega sektorja, da se letos dogovorijo za odpravo te anomalije oziroma za bolj pravično priznanje nagrade zaposlenim iz te skupine.

Minister sicer opozarja, da imamo problem v celotnem plačnem sistemu v javnem sektorju, ki je postal skozi leta popravkov zelo izmaličen. "Imamo minimalno plačo v 16. plačnem razredu, imamo sploščeno plačno lestvico, izredno majhno razliko med minimalno plačo in povprečno plačo ter nenazadnje zelo nizke najvišje plače, ki onemogočajo, da bi najbolj strokovni delavci delali v javnem sektorju," je naštel. Po drugi strani pa imamo po njegovih besedah vrsto dodatkov, ki niso neposredno povezani z učinkovitostjo dela.

"Vse to so tiste generalne težave, ki kličejo po tem, da začnemo bolj smiselno in v pravi smeri popravljati plačni sistem, da bo v večji meri odražal dejansko opravljeno delo in da bo v večji meri odražal tudi dejansko zahtevnost dela posameznega javnega uslužbenca," je še pojasnil minister.

Omenjene spremembe je ministrstvo za javno upravo vključilo tudi v strategijo razvoja javne uprave, ki jo je vlada sprejela pretekli teden. V njej v okviru prenove sistema upravljanja človeških virov predvidevajo nagrajevanje uslužbencev na podlagi njihove učinkovitosti.