c S

Za NSi spremembe volilne zakonodaje morda ustavno sporne, SDS sumi na še en "antijanša zakon"

05.05.2015 15:37 Ljubljana, 05. maja (STA) - V NSi nasprotujejo zakonskemu predlogu skupine parlamentarnih strank, povezanem s kandidiranjem poslancev, saj bi bila po besedah poslanca NSi Jerneja Vrtovca lahko ustavno sporna. V SDS predloga še niso preučili, na prvi pogled pa gre po oceni poslanca SDS Vinka Gorenaka za "antijanša zakon", podoben tistemu, ki ga je pred časom vložila ZaAB.

Poslanske skupine SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL so v DZ vložile zakonska predloga, s katerima želijo med drugim zaostriti pogoje pri kandidiranju za poslanca ter omogočiti odpoklic župana. Po besedah Lilijane Kozlovič (SMC) predloga podajajo, da bi dvignili raven politične kulture v državi.

V SDS se do predlaganih zakonskih rešitev za zdaj še niso opredelili, saj ga poslanska skupina še ni obravnavala. Kot je v izjavi za medije dejal poslanec SDS Vinko Gorenak, pa je predlog na prvi pogled zelo podoben tistemu, ki so ga pred časom predlagali v ZaAB.

V NSi pa so predlagani zakonodaji le deloma naklonjeni. Kot je v izjavi za medije pojasnil poslanec NSi Vrtovec, se z odpoklicem župana v NSi strinjajo, menijo pa, da mora ureditev vsebovati primerno sito, neko kvoto tistih, ki želijo odpoklicati župana.

Bodo pa v NSi nasprotovali ureditvi v zvezi z volitvami poslancev DZ. Omejevanje pasivne volilne pravice je po besedah Vrtovca namreč lahko ustavno sporno, saj 43. člen ustave določa, da je lahko izvoljen vsak polnoletni državljan.

Že danes sicer pri kandidaturah za poslanska mesta obstajata dve siti: prvo so politične stranke, ki morajo odgovorno presoditi, kdo je lahko kandidat. Drugo, najpomembnejše sito pa je presoja volivk in volivcev, ki z izvolitvijo poslanca odgovornost prevzamejo tudi nase, je pojasnil.

Za morebitne spremembe ustave v delu, ki se nanaša na volitve, pa je po njegovih besedah potrebna širša razprava vseh poslank in poslancev. Ustava se namreč navadno spreminja s "tresočo roko", je še poudaril Vrtovec.

V izjavi za javnost se je oglasil tudi eden izmed pobudnikov peticije za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice v slovenski pravni red Uroš Lubej. Kot je zapisal, pobudniki peticije pozdravljajo možnost odpoklica župana, menijo pa, da je treba možnost ljudske nezaupnice uvesti tudi za poslance in državni zbor v celoti.

Navaja še, da je njihovo peticijo od novembra 2012 do danes podpisalo več kot 30.000 ljudi.

Gre sicer za noveli zakona o lokalni upravi in zakona o volitvah v DZ. Podpise pod prvo so prispevale vse omenjene poslanske skupine, podpise pod drugo pa SMC, DeSUS, SD in ZaAB, medtem ko ga ZL podpira.