c S

Tudi OZS nasprotuje spremembi definicije minimalne plače

05.05.2015 14:45 Ljubljana, 05. maja (STA) - V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) nasprotujejo izvzetju dodatkov iz minimalne plače, kot predlagajo sindikati. Tako kot na Gospodarski zbornici Slovenije opozarjajo, da so stroški dela v Sloveniji že zdaj previsoki in bi s predlaganimi spremembami definicije minimalne plače le še dodatno obremenili delodajalce.

Trend gospodarske rasti se končno izboljšuje, s predlogom sindikatov za dvig minimalne plače pa ga bomo zadušili, so v odzivu na danes predstavljeni predlog sprememb zakona o minimalni plači sporočili iz OZS.

"Če bi bili stroški dela v Sloveniji nižji, bi tudi delodajalci lažje zaposlovali in ustvarjali nova delovna mesta," je predlog sindikatov komentiral predsednik OZS Branko Meh. Z izvzetjem dodatkov iz definicije minimalne plače bi bila ogrožena zlasti delovna mesta v prevozništvu, trgovini, gradbeništvu in gostinstvu, je dodal.

Na OZS menijo, da moramo najprej ustvariti takšno poslovno okolje, ki bo izboljšalo konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Toda ne na račun višanja neto plač, opozarjajo.

Reprezentativne sindikalne centrale nameravajo predlog sprememb zakona, s katerim bi se iz izplačila minimalne plače izvzelo dodatke za nočno in nedeljsko delo ter delo ob praznikih, prihodnji teden vložiti v DZ, nato pa pričakujejo določitev roka za zbiranje potrebnih 5000 podpisov državljanov.