c S

Višje sodišče potrdilo oprostilne sodbe za smrt dečka v mariborskem Pristanu

24.04.2015 14:50 Maribor, 24. aprila (STA) - Višje sodišče v Mariboru je potrdilo na prvi stopnji izrečene oprostilne sodbe za trojico obtoženih domnevne odgovornosti za smrt dečka v mariborskem kopališču Pristan. Sodišče je pritožbo državne tožilke zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sodbo okrožnega sodišča, so za STA danes potrdili na okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru.

Sodnica na mariborskem okrožnem sodišču je aprila lani plavalnemu vaditelju Jerneju Lorbku, lastniku podjetja Kiki organizacija Kristijanu Habjaniču in direktorju Športnih objektov Maribor Antonu Knezu izrekla oprostilno sodbo. Presodila je namreč, da ni dokazov, ki bi kazali na njihovo krivdo za dečkovo smrt.

Nezgoda, ko so v bazenu po plavalnem tečaju v pokritem kopališču Pristan pred petimi leti našli utopljenega šestletnega Marcela Klinca, je bila tudi po ocenah sodnega izvedenca le "zaporedje nesrečnih naključij".

Tožilstvo, ki je Lorbku kot dečkovemu plavalnemu vaditelju očitalo povzročitev smrti iz malomarnosti, Habjaniču in Knezu pa zaradi neustrezne organizacije plavalnega tečaja povzročitev splošne nevarnosti, se je na sodbo pritožilo. Zahtevalo je bodisi obsodilno sodbo ali ponovitev sojenja pred novim sodnim senatom.

Višje sodišče pritožbi ni ugodilo. "Iz navedb obrazložitve sodbe Višjega sodišča v Mariboru izhaja, da iz pritožbenih navajanj državne tožilke ne izhaja nič, kar bi lahko povzročilo dvom v pravilnost na prvi stopnji ugotovljenega dejanskega stanja," je danes za STA pojasnil vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa.

Šestletni deček se je ponesrečil 10. februarja 2010 med obiskom plavalnega tečaja, ki ga je v Pristanu pripravila njegova osnovna šola. Ko je bilo plavalne ure že konec, so ga njegovi sošolci opazili na dnu bazena. Kljub nudeni prvi pomoči je deček pozneje v bolnišnici umrl.