c S

Pahor prosil sodni svet in vlado za mnenje o kandidatih za sodnika v Strasbourgu

24.04.2015 13:43 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes sodni svet in vlado zaprosil za mnenje o kandidatih za tri mesta kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, so sporočili iz urada predsednika republike.

Ministrstvo za pravosodje je predsednika Pahorja v torek obvestilo, da med prijavljenimi na razpis ministrstva razpisne pogoje za kandidaturo izpolnjuje deset moških in ena ženska.

Po vrstnem redu prispelih kandidatur so to Andraž Zidar, Gregor Virant, Slobodan Dujič, Ana Vilfan Vospernik, Rok Lampe, Boštjan Tratar, Marko Bošnjak, Miodrag Đorđevič, Darko Šilc, Marko Starman in Lucijan Bembič.

Razpis za sodnika na sodišču v Strasbourgu so sicer ponovili. Na prvi razpis marca lani se je prijavilo sedem kandidatov, a je Pahor predlagal ponovitev, ker da ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste.

Predsednik republike bo po pridobitvi mnenja vlade in sodnega sveta opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin v državnem zboru.

Nato bo državnemu zboru predlagal kandidate, ki so po njegovem mnenju primerni za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Predlog mora vsebovati najmanj tri kandidate, od katerih mora biti najmanj ena ženska. Predsednik republike lahko predlaga tudi več kandidatov, so še pojasnili v uradu predsednika republike.

Državni zbor bo nato na podlagi kandidatne liste predsednika republike izvolil tri kandidate, med katerimi mora biti najmanj ena ženska. Izmed izvoljenih kandidatov nato Parlamentarna skupščina Sveta Evrope imenuje eno sodnico ali sodnika.

Sedanjemu slovenskemu sodniku na Evropskem sodišču v Strasbourgu Boštjanu M. Zupančiču se sicer mandat izteče 31. oktobra.