c S

Dušan Črnigoj vnovič zanikal zlorabo položaja

24.04.2015 11:20 Nova Gorica, 24. aprila (STA) - Nekdanji predsednik uprave Primorja Dušan Črnigoj je danes znova sedel na zatožno klop novogoriškega okrožnega sodišča zaradi domnevne zlorabe položaja pri prodaji delnic Primorja. Na prvostopenjskem sodišču je bil že obsojen, a je višje sodišče sodbo razveljavilo. Obtoženi na današnjem predobravnavnem naroku krivde ni priznal.

Potem ko je višje sodišče v Kopru razveljavilo prvostopenjsko odločitev, je Črnigoj še bolj prepričan o svoji nedolžnosti. Eden od njegovih treh odvetnikov, Janez Koščak, je sodišču danes predlagal, da na glavni obravnavi izloči izvedeniško mnenje Mihaela Kranjca.

"Višje sodišče je namreč zanj ugotovilo, da nima ustreznih licenc in znanja za podajo mnenja," je Koščak povedal po obravnavi. Predlagal je tudi, da se postopek skrajša, saj se vleče že 14 let, ter da prič ne bi vabili na ponovno zaslišanje, temveč bi le prebrali njihova pričanja. Z zadnjima predlogoma se je strinjala tudi višja državna tožilka Damjana Bandelj. Kdaj bo glavna obravnava, še ni znano.

Črnigoj je sicer obtožen zlorabe položaja pri prodaji 95.000 delnic Stavbenika, hčerinske družbe Primorja. Te naj bi prodal družbi Vital, ki jih je nato pod ceno prodala Črnigoju in 28 vodilnim zaposlenim v Primorju.

Sodišče ga je že obsodilo na tri leta zapora in 25.000 evrov denarne kazni, kot stansko kazen pa naj bi Primorju v stečaju moral povrniti skoraj 1,4 milijona evrov, za kolikor naj bi oškodoval podjetje.

Na tožbo sta se pritožila tako Črnigoj kot tudi državna tožilka, ki je menila, da je kazen premila. Koprsko višje sodišče je lani poleti prvostopenjsko sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje. Kot razlog za to odločitev je navedlo, da novogoriško okrožno sodišče ni upoštevalo predpisov iz leta 2001, ko je bila pogodba o prodaji delnic Stavbenika sklenjena.