c S

Evroskupina v Rigi o Grčiji, preboja ni pričakovati

24.04.2015 08:05 Bruselj/Riga, 24. aprila (STA) - Finančni ministri držav v območju evra bodo danes na neformalnem zasedanju v Rigi pregledali potek pogajanj Grčije s posojilodajalci o reformah v zameno za naslednji finančni obrok, a preboja ni pričakovati.

Grčija in njeni mednarodni posojilodajalci so še daleč od dogovora, čeprav je zaznati krepitev dejavnosti in zavezanosti, so pred dnevi v Bruslju povedali viri pri EU. V Rigi tako ni pričakovati velike razprave, še manj prebojnih odločitev.

V območju evra tudi poudarjajo, da je zdaj ključen le še en rok: 30. junij, ko se izteče podaljšani drugi program evropske pomoči Grčiji. Vmesni roki po navedbah virov niso preveč konstruktivni, saj povzročajo nepotrebno vznemirjenje.

Grški premier Aleksis Cipras je sicer v četrtek ob robu izrednega vrha EU o begunski krizi v Sredozemlju nemško kanclerko Angelo Merkel po informacijah iz Aten pozval, naj pomaga k pospešitvi pogajanj za sprostitev še preostalih 7,2 milijarde evrov pomoči.

Po evroskupini se bodo danes in v soboto sestali tudi vsi finančni ministri EU in guvernerji centralnih bank. Slovenijo bosta v Rigi zastopala finančni minister Dušan Mramor in viceguverner Banke Slovenije Janez Fabijan.

Finančni ministri EU bodo razpravljali o izzivih proračuna EU, gospodarskem položaju in finančni stabilnosti v uniji, pomenu strukturnih reform za spodbujanje rasti, načrtovani uniji kapitalskih trgov ter boju proti izogibanju davkom.